Menu
RSS
Ljeto u Tarevcima 2019 počelo radnom akcijom

Ljeto u Tarevcima 2019 počelo radno…

  I ove godine su mladi ...

Ljeto u Tarevcima 2019: Termin plan

Ljeto u Tarevcima 2019: Termin plan

07.07.2019. NEDJELJA10.00...

Foto: Našem gradu s ljubavlju 2019

Foto: Našem gradu s ljubavlju 2019

U subotu 30.03.2019.god. ...

Tarevački akcijaši pravi vijesnici proljeća

Tarevački akcijaši pravi vijesnici …

Već više godina Sekcija m...

Uspješna akcija za liječenje Čamdžić Nedžada iz Modriče

Uspješna akcija za liječenje Čamdži…

U Modriči je 23.11.2017.g...

U Tarevcima je 8. Mart obilježen 9. marta

U Tarevcima je 8. Mart obilježen 9.…

Ideja za obilježavanjem M...

Sretan 1. mart, Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine

Sretan 1. mart, Dan nezavisnosti Bo…

Prvi mart smatra se jedni...

Ćetenija 2019 - Spektakularna šesnaesta po redu tarevačka Ćetenijada

Ćetenija 2019 - Spektakularna šesna…

U subotu 23.02.2019. god....

U susret 16.tarevačkoj Ćetenijadi

U susret 16.tarevačkoj Ćetenijadi

Kao što smo ranije najavi...

Nazad Naprijed

FOTO/VIDEO: 10. ĆETENIJADA u Tarevcima

  • Autor 
  • Čitano 6331 puta
FOTO/VIDEO: 10. ĆETENIJADA u Tarevcima

Na ovogodišnjoj, 10. jubilarnoj Ćetenijadi u Tarevcima, učestvovalo je ukupno 11 ekipa iz Gračanice, Orašja, Gradačca, Modriče i Tarevaca.
Prestižno prvo mjesto osvojila je ekipa pod imenom "Snahe iz Jakeša" (iz Tarevaca),drugo mjesto su podijelile ekipe: „Azizija“ iz Orašja i „A“la mode“  iz Modrče dok su teće mjesto pojelile ekipe „Mejdan“ i „Lugano“ takođe iz Modriče. Nestabilno vrijeme, uz stalnu prijetnju da se projile kiša, stalno je ugrožavalo prijatan ugođaj ali, na svu sreću nije se prolila do momenta proglašenja pobjednika i uručivanja nagrada. Može se konstatovati da je vrijeme ipak poslužilo. Strah od kiše je najviše opterećivala organizatore. Sastavni dio ukupnog ugođaja su logorska vatra, muzika i kolo, (široki i razigrano) i vatromet.
Ovogodišnja ćetenijada je po prvi puta prenošena direktno putem interneta. Bilo je tu tehničkih problema ali za prvi puta je solidno. Neki novi događaj sa ovog mjesta bit će prenošen sa više profesionalizma. Ćetenijadu su medijski popratili Radio Modriča, Odžački Radio Preporod i Radio BH 1 i dvije TV kuće: BN TV i TV K3. Za one koji ne znaju: Šta je to Ćetenija?
Ćetenija je slatkiš koji se priprema isključivo zimi. Uslov je hladno vrijeme. Bio je to razlog za okupljanje na sijela i zabavu u dugim zimskim noćima. U davna vremena djevojke i momci su se okupljali zabavljali a ćetenija je bila motiv za okupljanje.                                                       U okviru tog običaja bilo je niz lijepih detalja koji su ovom događaju davali posebanu draž i ljepotu. Ukuhani šećer se od strane nezvanih gostiju mogao ukrasti ili posoliti i zato su ga djevojke i momci morali čuvati. Samo pravljenje ćetenije je zahtjevalo pravo majstorstvo da bi se od stvrdnutog šećera kajšanjem došlo do slatkiša tankih niti.
Potrebni sastojci:
•    1,5 - 2 kg šećera;
•    3 – 4 kg uprženog brašna;
•    Voda;
•    jedan limun;
•    pola maslaca.
Brašno se mora ranije upržiti do fine krem boje i prosijati. Za korištenje pri pravljenju ćetenije mora biti hladno.
Ukuhani šećer kome se na kraju dodaje sok izcijeđenog limuna se istresa u tepciju i hladi do odgovarajuće tvrdoće.                                                                             
Isti se ohlađen vadi iz tepsije neko vrijeme kajša u rukama zatimse taj isti postupak ponavlja na stolu ili siniji uz dodavanje uprženog brašna. Na kraju dobijamo izuzetan slatkiš u vidu tankih slatkih niti. Valja naglasiti da kod ćetenije nije prestiž okus već majstorstvo pri izradi. Što su niti šećera u ćeteniji tanje to je ekipa koja je radila četeniju uspješnija.                  Da bi se napravila dobra ćetenija potrebno je 1,5 do 2 sata rada i najmanje 3-4 osobe.

Gotova ćetenija se prvo malo ohladi (vani ili u hladnoj prostoriji) a zatim se izreže na dijelove koji se simboliči zovu patke i poslužuje.         Najbolje je ako se pojede već prvi dan, poslije se može slijepi te se više ne prepoznaje postignuto majstorstvo pri izradi.                                     Kako je već rečeno za izradu ćetenije potrebno je 3-4 osobe a ćetenija u principu uvjek okuplja veći broj osoba radi zabave i druženja što je možda i najaveći pozitivni efekat ovog drevnog narodnog običaja.

Medij

na vrh

Komentarišite članak!