Menu
RSS
Konstituisan novi saziv Savjeta MZ Tarevci

Konstituisan novi saziv Savjeta MZ …

Dana 19.10.2017.god. u pr...

Počeli radovi na sanaciji klizišta u velikom mezarju kod Donje džamije

Počeli radovi na sanaciji klizišta …

Nedavno su počeli radovi ...

Rezultati izbora za Savjet MZ Tarevci

Rezultati izbora za Savjet MZ Tarev…

Opština Modriča je na svo...

POZIV na IZBORE za članove Savjeta MZ Tarevci

POZIV na IZBORE za članove Savjeta …

U nedelju 01.oktobra 2017...

Renoviranje toaleta u OŠ Tarevci

Renoviranje toaleta u OŠ Tarevci

"Humanitarno Udruženje "R...

Poziv na predizborni sastanak za izbor SAVJETA MZ TAREVCI

Poziv na predizborni sastanak za iz…

Prema odluci Skupštine Op...

Foto: Gastro susreti u Opštini Vukosavlje

Foto: Gastro susreti u Opštini Vuko…

U nedelju 03.09.2017.god....

Foto: U povodu Kurban bajrama prigodna akademija u kino sali u Modriči

Foto: U povodu Kurban bajrama prigo…

U subotu, drugog dana Kur...

Foto: Smotra folklora u Srebreniku

Foto: Smotra folklora u Srebreniku

U petak 25.08.2017 KUD "Š...

Nazad Naprijed

FOTO/VIDEO: 10. ĆETENIJADA u Tarevcima

FOTO/VIDEO: 10. ĆETENIJADA u Tarevcima

Na ovogodišnjoj, 10. jubilarnoj Ćetenijadi u Tarevcima, učestvovalo je ukupno 11 ekipa iz Gračanice, Orašja, Gradačca, Modriče i Tarevaca.
Prestižno prvo mjesto osvojila je ekipa pod imenom "Snahe iz Jakeša" (iz Tarevaca),drugo mjesto su podijelile ekipe: „Azizija“ iz Orašja i „A“la mode“  iz Modrče dok su teće mjesto pojelile ekipe „Mejdan“ i „Lugano“ takođe iz Modriče. Nestabilno vrijeme, uz stalnu prijetnju da se projile kiša, stalno je ugrožavalo prijatan ugođaj ali, na svu sreću nije se prolila do momenta proglašenja pobjednika i uručivanja nagrada. Može se konstatovati da je vrijeme ipak poslužilo. Strah od kiše je najviše opterećivala organizatore. Sastavni dio ukupnog ugođaja su logorska vatra, muzika i kolo, (široki i razigrano) i vatromet.
Ovogodišnja ćetenijada je po prvi puta prenošena direktno putem interneta. Bilo je tu tehničkih problema ali za prvi puta je solidno. Neki novi događaj sa ovog mjesta bit će prenošen sa više profesionalizma. Ćetenijadu su medijski popratili Radio Modriča, Odžački Radio Preporod i Radio BH 1 i dvije TV kuće: BN TV i TV K3. Za one koji ne znaju: Šta je to Ćetenija?
Ćetenija je slatkiš koji se priprema isključivo zimi. Uslov je hladno vrijeme. Bio je to razlog za okupljanje na sijela i zabavu u dugim zimskim noćima. U davna vremena djevojke i momci su se okupljali zabavljali a ćetenija je bila motiv za okupljanje.                                                       U okviru tog običaja bilo je niz lijepih detalja koji su ovom događaju davali posebanu draž i ljepotu. Ukuhani šećer se od strane nezvanih gostiju mogao ukrasti ili posoliti i zato su ga djevojke i momci morali čuvati. Samo pravljenje ćetenije je zahtjevalo pravo majstorstvo da bi se od stvrdnutog šećera kajšanjem došlo do slatkiša tankih niti.
Potrebni sastojci:
•    1,5 - 2 kg šećera;
•    3 – 4 kg uprženog brašna;
•    Voda;
•    jedan limun;
•    pola maslaca.
Brašno se mora ranije upržiti do fine krem boje i prosijati. Za korištenje pri pravljenju ćetenije mora biti hladno.
Ukuhani šećer kome se na kraju dodaje sok izcijeđenog limuna se istresa u tepciju i hladi do odgovarajuće tvrdoće.                                                                             
Isti se ohlađen vadi iz tepsije neko vrijeme kajša u rukama zatimse taj isti postupak ponavlja na stolu ili siniji uz dodavanje uprženog brašna. Na kraju dobijamo izuzetan slatkiš u vidu tankih slatkih niti. Valja naglasiti da kod ćetenije nije prestiž okus već majstorstvo pri izradi. Što su niti šećera u ćeteniji tanje to je ekipa koja je radila četeniju uspješnija.                  Da bi se napravila dobra ćetenija potrebno je 1,5 do 2 sata rada i najmanje 3-4 osobe.

Gotova ćetenija se prvo malo ohladi (vani ili u hladnoj prostoriji) a zatim se izreže na dijelove koji se simboliči zovu patke i poslužuje.         Najbolje je ako se pojede već prvi dan, poslije se može slijepi te se više ne prepoznaje postignuto majstorstvo pri izradi.                                     Kako je već rečeno za izradu ćetenije potrebno je 3-4 osobe a ćetenija u principu uvjek okuplja veći broj osoba radi zabave i druženja što je možda i najaveći pozitivni efekat ovog drevnog narodnog običaja.

Medij

na vrh

Komentarišite članak!