Utorak, 19 Marta

O Sekciji mladih

Mladi Tarevaca počeli su sa radom u ljeto 1998.god. kada je u Gradačcu organizovana Kulturno sportska manifestacija MODRIČKI DANI. Manifestacija koja je trajala punih sedam dana u okviru koje su organizovani turniri u šahu, stonom tenisu i malom fudbalu, izložba slika i fotografija i na kraju veoma sadržajna završna priredba posvećena ideji povratka.
U ljeto 2000.god. povratkom u Tarevce, Sekcija Mladih je konačno formalozovala svoju unutrašnju strukturu u vidu rukovodećeg tima od sedam članova te aktivista koji su imali zadatak da vode akcije na planu edukacije te pokretanje rada sportskih i kulturnih sadržaja za mlade. Od tada su sve omladinske aktivnosti urađene pod okriljem “SEKCIJA MLADIH U.G. MZ Tarevci”.

Ako bismo sve htjeli pomenuti, lista realizovanih aktivnosti i specifičnih projekata bi bila poduža,. Umjesto toga samo nekoliko najvažnijih detalja:

  • Ponosni smo na ostvarenu saradnju sa mladim iz Banovića, Tuzle, BanjaLuke, Gradačca, Orašja i dr. Rezultata imamo kako na edukativnom planu tako i u okviru sportsko-kulturnih aktivnosti.
  • Utemeljili nekoliko manifestacija kao što su: Organizovano sankanje, Ćetenijada, Akšamijada, Ljeto u Tarevcima i sl. Pomenute manifestacije su raspoređene u toku cijele godine tako da u toku cijele godine imamo sadržajnih događanja.
  • Posebno su korisni projekti u okviru kojih se realizuju razni vidovi obuke, kursevi i radionice. Nezaobilazna je konstatacija da smo najviše ovih sadržaja realizovali u saradnji sa projektom DEZA-GTZ.
  • Među značajnim projektima ubrajaju se i oni koji se odnose na infrastukturu odnosno na Omladinski dom u Tarevcima koje smo implementirali pomoću organizacija DEZA-GTZ, GTZ, Frauenwerk i Opštine Modriča… Tu su još i projekti Omladinske banke pomoću kojih smo postavili znakove ulica, plan naselja, kante za smeće, klupe za sjedenje, dječiji “Spielplatz”, uredili GUVNO i izletište ŠIĆERA.

Uz nesumnjivo značajan napredak u organizacionom smislu, uz iskazani veliki aktivitet ne može se pobjeći od konstatacije da smo još uvjek daleko od rezultata i dometa omladine iz perioda prije nesretnih ratnih godina.

Hits: 155