Greška
 • JFolder: :files: Putanja nije direktorij. Putanja: /home/tarevcii/public_html/media/k2/galleries/205
Obavijest
 • There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: media/k2/galleries/205
Menu
RSS
TERMIN PLAN «LJETO U TAREVCIMA 2020» (sedamnaesto po redu)

TERMIN PLAN «LJETO U TAREVCIMA 2020…

TERMIN PLAN «LJETO U TARE...

Uspješna akcija na Šićeri

Uspješna akcija na Šićeri

Svako pominjanje Šićere, ...

Stojan Vranješ podržao FK Zadrugar Tarevci

Stojan Vranješ podržao FK Zadrugar …

Usljed manjka aktivista i...

Foto+Izvještaj: Do sada najuspješnija Ćetenijada u Tarevcima

Foto+Izvještaj: Do sada najuspješni…

U subotu 22.02.2020. god....

Djeca se uvijek obraduju paketićima

Djeca se uvijek obraduju paketićima

U nedjelju, 29.12.2019. u...

DOČEK NOVE 2020. GODINE U TAREVCIMA

DOČEK NOVE 2020. GODINE U TAREVCIMA

I ove godine je ispraćaj ...

Novogodišnji prijem u Tarevcima - 2019

Novogodišnji prijem u Tarevcima - 2…

ZA IZUZETNE REZULTATE U R...

Ekipa„4T“ osvojila treće mjesto na Ćetenijadi u Stjepan Polju

Ekipa„4T“ osvojila treće mjesto na …

Sa kalendarskom zimom kre...

Dolazak Nove godine najavljuje više druženja u Omladinskom domu

Dolazak Nove godine najavljuje više…

U subotu uveče, u Omladin...

Tarevce posjetili turisti iz Malezije

Tarevce posjetili turisti iz Malezi…

Jedna od zanimljivih tare...

Nazad Naprijed

Zanin Berbić

Zanin Berbić, sin Senada Berbića-Sojke-vrsnog tarevačkog muzičara, i sam je krenuo očevim stopama. Prvo u KUD-u "Ševko Avdić", a onda i u Institutu sevdaha, a sada pohađa i muzičku školu u Zenici. Svira saz, harmoniku, klavir, violinu, violu i gitaru. Član je orkestra i Omladinskog hora. Vjerni je čuvar sevdaha.

Više...

O klubu

Nekada

FK „Zadrugar” Tarevci je prije rata djelovao dugi niz godina. Klub se takmičio u raznim klupskim ligama  što se  ne mogu pohvaliti  druge ekipe sa modričke opštine, pa ni šire. Što je pohvalno u klubu su djelovale tri generacijski različite ekipe :pionori, juniori i kao glavna takmičarska ekipa seniori.


Ponovno rađanje

Odmah po povratku u Tarevce krenulo se sa fudbalskim aktivnostima. Pošto smo oskudni sa omladinom ,pojavili su se fudbalski zaljubljenici, ali različitih godina .To nam nije pričinjavalo mnogo problema, pa se par ljudi okrenuli za aktiviranjem kluba.

Dana 21.03.2004 g. u prostorijama Osnovne škole u Tarevcima održana  je Osnivačka skupština  kluba. U skupštinu kluba izabrano je trideset skupštinara. Isti dan je izabrano i Predsjedništvo kluba od sedam članova. Po izboru Predsjedništva došlo je i do registracije kluba.
Tim se do 2010. uglavnom takmičio u prijateljskim utakmicama. U sezoni 2010/2011 klub se počinje takmičiti u Međuopštinskoj ligi Modriča. Klub je u zadnjem kolu izgubio naslov prvaka, no uspješnu sezonu ipak je uspio krunisati titulom Opštinskog kupa.

Više...

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST povodom vandalskog napada na objekte Islamske zajednice u Modriči

Na vanrednoj sjednici IO MIZ Modriča, održanoj 23.10.2011.god. Izvršni odbor Medžlisa islamske zajednice Modriča, izdaje sljedeće SAOPŠTENJE ZA JAVNOST povodom vandalskog napada na objekte Islamske zajednice u Modriči.
Članovi IO MIZ Modriča, jedinstveni su u svom stavu da najoštrije osuđuju vandalski čin ispisivanja grafita ba Čaršijskoj-Šić džamiji u Modriči koji duboko vrijeđaju osjećanja muslimana, povratnika u RS, i unose nemir i nesigurnost.

 

Iz ispisanih poruka "SRBIJA", "SRB", "RS", krst sa četiri "S", mi muslimani, bošnjaci koji živimo u Modriči iščitavamo poruke netrepeljivosti kojima se nama poručuje da ni mi muslimani, kao ni objekti Islamske zajednice na ovom području nismo poželjni, ali mi druge domovine osim Bosne i Hercegovine nemamo, i samo želimo da u miru i sigurnosti živimo u njoj uz sva prava koja imaju i ostali njeni građani.

Naša nas vjera uči na suživot u miru, toleranciju i međusobnom uvažavanju i na tim principima želimo da gradimo naše odnose u ovoj lokalnoj zajednici u kojoj oduvijek živimo.

Apelujemo na nadležne organe da ovaj, kao i ostale do sada počinjene vandalske čine, u što kraćem vremenu rasvijetle a njihove počinioce privedu pravdi, te da rade na stvaranju boljih i sigurnijih uvjeta života, za sve, pa tako i za nas muslimane.

Više...

U Čaršijskoj džamiji centralna svečanost KURBAN bajrama

U nedjelju 6.11.2011 u Čaršijskoj džamiji u Modriči klanjan je BAJRAM namaz za sve modričke džemate. Govor prije BAJRAM NAMAZA držao je Hasib ef. Kovač koji je između ostalog rekao da je mu je veoma drago i da je važno da su vijećnici Opštine Modriča osudili nedavni čin skrnavljenja Čaršijske džamije u Modriči. Bajram namaz klanjao je glavni imam Osman ef. Mulahusejnović. I u ostalim džematima Medžlisa Modriča također su klanjanji BAJRAM NAMAZI. Pogledajte fotografije iz Čaršijske džamije...

BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN

Više...

Zadrugar savladao Trebavac

U posljednjem kolu zimskog dijela MOL Modriča 2011/2012 FK Zadrugar savladao je FK Trebavac Vranjak rezultatom 5:2. Time je Zadrugar završio na drugom mjestu sa 17 bodova, odmah iza Sloge iz Jakeša koja ima 21 bod. Treba imati na umu da je Zadrugar krenuo u takmičenje sa 4 boda u minusu...

Više...

Nakon prve polusezone nastavljeni radovi na uređenju igrališta FK Zadrugar

U proteklu nedjelju na igralištu u Tarevcima organizovana je radna akcija u sklopu koje se navlačila zemlja iza kućica za gostujuće i domaće igrače. Na taj način prostor za posmatranje utakmice će se značajno proširiti, a igralište dobiti na ljepšem izgledu.
Akciju je organizovala Uprava FK Zadrugar na čelu sa Dževadom Malešakom. Akciju je značajno pripomogla firma BALEGEM DOO (Nermin i Mevludin Mešanović) koja je ustupila svoj bager za potrebe utovara zemlje. Rudi Isić i Lile Halilbašić su odradili svoj dio sa traktorima.

Više...

Sretan vam 25. novembar -- Dan državnosti BiH

Dan državnosti Bosne i Hercegovine je praznik u Bosni i Hercegovini, koji se obilježava svakog 25. novembra. Na taj dan 1943. godine, na prvom zasjedanju ZAVNOBiH-a u Mrkonjić Gradu su udareni moderni temelji državnosti Bosne i Hercegovine, kao ravnopravne republike unutar jugoslavenske federacije, sa historijskim granicama koje su datirale još iz vremena srednjovjekovne Bosne.

ZAVNOBiH (Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine) je bio najviši državni organ antifašističkog pokreta u Bosni i Hercegovini tokom Drugog svjetskog rata, te se razvio kao nosilac bosanskohercegovačke državnosti. Njegov predsjednik je bio Vojislav Kecmanović. Formiran je u novembru 1943. godine.

Više...

U petak 25.11.2011 svečano otvorene klupske prostorije u Tarevcima

Klupske prostorije u Tarevcima konačno su završene. U petak 25.11.2011 mladi fudbaler Armin Okić, zajedno sa Senadom Devedžiće i načelnikom Opštine Modriča Mladenom Krekićem svečano je otvorio klupske prostorije u Tarevcima. FK Zadrugar pripremio je malu zakusku na kojoj su pored načelnika bili i predsjednik opštinskog vijeća, predsednik Savjeta MZ Tarevci Zijad Dugić, Uprava kluba na čelu sa Dževadom Malešakom, čovjek koji je najviše zaslužan za izradu idejnog rješenja Mustafa Mustajbegović, predsjednik Opštinkog saveza sa delegacijom te članovi, simpatizeri i igrači FK Zadrugar. Pogledajte fotografije...

Više...

Instalirana sušara voća u Tarevcima

MODRIČA - U Modriči je danas potpisan Memorandum o donaciji bošnjačkim povratnicima dvije sušare za voće i povrće i 16 000 sadnica maline, čiju je nabavku u ukupnom izosu od 110.000 maraka obezbijedila Vlada Irana posredstvom Iranske nevladine organizacije u BiH "BIRDS".

Memorandum su potpisali potpredsjednik Republike Srpske (RS) Enes Suljkanović, ambasador Irana u BiH Golam Reze Jusufi i načelnici opština Modriče Mladen Krekić i Teslića Savo Kasapović.

Više...

Još jedno uspješno večer "Našem gradu s ljubavlju"

U subotu, 17.12.2011. godine KUD "Ševko Avdić" organizovalo je sada već tradicionalno večer "Našem gradu s ljubavlju" u velikoj sali Kulturnog centra u Modriči.
Programu koji je bio posvećen obilježavanju 85 godina organizovanog rada prisustvovalo je oko 300 osoba. Među njima bio je i naš dragi prijatelj, potpredsjednik RS gospodin Enes Suljkanović kojem je uručena zahvalnica za nesebičnu pomoć našem KUD-u, ali i ostalim Modričanima i generalno povratnicima u Republiku Srpsku. Prije svog obraćanja Enes Suljkanović zamolio je sve prisutne da učenjem fatihe ili minutom šutnje odaju počast prerano preminulom i pioniru povratka u Podrinje gospodinu Fadilu Banjanoviću - Braciki. Pored njega, u ime Opštine Modriča prisustvovao je potpredsjednik Skupštine Opština Modriča, gospodin Strahinja Đukić kojem je također uručena zahvalnica za nesebičnu pomoć Opštine.

Ovaj program bio je posvećen obilježavanju 85 godina uspješnog rada KUD-a "Ševko Avdić". Tim povodom na bini su nastupali i stariji članovi KUD-a kojima su također uručene zahvalnice za nesebičan doprinos razvoju KUD-a "Ševko Avdić".
Pored našeg KUD-a, u programu su nastupali i naši prijateljski KUD-ovi i to "Napredak" iz Odžaka, kao i KUD iz Miloševca.

U nastavku možete vidjeti fotografije, ali i video zapis 90% programa podijeljenih na osam dijelova.

Više...

Djed mraz podijelio paketiĆe djeci u Tarevcima

DJED MRAZ danas je, u petak 30.12.2011. godine ponovono došao u Tarevce kako bi djecu obradovao i podijelio im paketiće. On je najprije sa svojom kočijom prošao kroz Tarevce i pozivao djecu da u 15:30h dođu na centar ispred omladinskog doma. Tamo je onda svoj djeci podijelio paketiće. Domaćini su ovaj put djeda mraza iznenadili jednim malim vatrometom.

Ovom priliko organizacioni odbor se zahavljuje svim ljudima dobre volje koji su pomogli da djed mraz dođe u Tarevce i podijeli preko 100-inu paketića. Pogledajte fotografije...

Više...

Izvještaj sa Zbora građana MZ Tarevci 2012

U NEDJELJU 29.01.2012.godine U PROSTORIJAMA Omladinskog doma Tarevci održan je veoma uspješan Zbor građana MZ Tarevci.

DNEVNI RED:

1.    Izvještaj o radu MZ za 2011.god.
         Izvještaj MZ Tarevci,
         Izvještaj UG MZ Tarevci,
         Izvještaj FK Zadrugar Tarevci.
2.    Finansijski izvještaj MZ Tarevci za 2011.god.
3.    Plan rada MZ Tarevci za 2012.god.
4.    Tekuća pitanja i problemi.

 

 

Više...

Ćetenijada u Tarevcima 2012

Navečer u subotu 25.2.2012 održana je 9. po redu Ćetenijada u Tarevcima. Takmičile se se ekipe iz Tarevaca, Modriče, Gradačca i Odžaka. Po završetku organizovan je i mali vatromet. Ćetenijadu je propratila i televijzijska ekipa BHT-a. Izvještaj bi trebao da bude danas u dnevniku. A sada pogledajte fotografije...

Više...

Historija i geografski položaj

Tarevci su prije rata bili među nekoliko najnaprednijih, ekonomski najorganizovanijh i urbano najuređenijh  Mjesnih zajednica opštine Modriča.
Naselje je brojalo preko 3.000 stanovnika organizovanih u 738 domaćinstava.
Tarevci su danas potpuno neka druga priča.

Naselje Tarevci najvjerovatnije je dobilo ime po turskoj kovačnici novca – tarafani, od koje se ostaci temelja i danas nalaze na lokalitetu Kula na istočnoj padini prema rijeci Dusi.

Nekad je naselje bilo u ravničarskom dijelu, sjeverno u odnosu na sadašnje stanje, na širem lokalitetu Saračevac.
Danas su Tarevci smješteni na jednom od poslednjih obronaka planine Trebava koji se blago padajući dalje granaju u tri ogranka koji se stapaju sa posavskom ravnicom, na sjevernoj strani na putu Modriča – Doboj a na južnoj strani prosto uranjajući u Modriču.

 

 

 

Put i pruga Modriča-Doboj kao saobraćajna žila kucavica su prirodna granica između brežuljkastog dijela, na kojem je smješteno naselje i tarevačkog polja, nekad modričke žitnice a danas  nedovršenog Novog naselja. Tako ravnica koja se proteže u dužinu pet kilometara i u širinu dva  kilometra, koja je povezivala krivudavo korito rijeke Bosne i obronke planine Trebave, u novije vrijeme prestade da bude žitnica a nešto novo još nije postala. Sa lijeve obale rijeke Bosne, sve promjene kroz vrijeme i u prostoru, nadzire i bilježi drevni grad Dobor  koji još uvjek odolijeva vandalima i zubu vremena.

Na zapadnoj strani Tarevaca  nalazi se selo Kužnjača, koje od naselja dijeli potok Dubokovac, poznat po česmi „Sarajlićka“, čiju vodu prima s desne strane u svom gornjem toku.

Sa istočne strane naselja  pruža  se  dolina  kroz koju protiče rijeka Dusa, desna pritoka rijeke Bosne. Odmah sa desne obale naglo se diže šumovito brdo Straževac sa svojim okruglim, borovima pokrivenim visom, poznatim u naselju pod imenom „Krekićka“ (265). (Dok nisu borovi osvojili visinom, sa Krekićke se vidjelo na sve strane, Posavina na sjeveru do Đakova,  Gradačac na istoku,  borovi Dugih njiva na jugu i Brvno i njegove padine na zapadu.)

Prema južnoj strani od izlaska iz naselja ide se ka višljem, do Vidinčića (238) koji se kroz vrijeme od divnih proplanaka pretvori u šumovito zaleđe Tarevaca. Kao dar majke prirode  na vrhu Tarevaca je prirodni vidikovac Guvno a u dolini rijeke Duse prema Riječanima je na daleko poznati izvor Šićera, (voda od šićara ili voda od koristi).

Idući od Guvna niz Tarevce putevi se granaju na sve strane čineći milje sokaka i mahala. Idući prema sjeverozapadu put  izlazi preko Klanca  u tarevačko polje a  prema jugoistoku na put koji preko Dugih njiva vodi na četveromeđu Gradačac, Gračanica, Doboj, Modriča.   Glavni i najfrekventniji izlaz pravcem sjeveroistoka vodi u Modriču.  Glavni put, koji povezuje cijelo naselje, dug je preko tri kilometra. On ne samo da spaja Gornju i Donju mahalu nego se od njega odvajaju manji, sporedni putevi koji spajaju zaseoke, susjedna sela i ljude. Kuće su smještene sa jedne i druge strane puta tako da je naselje potpuno ušoreno.

U proljeće kad  mnogobrojni  voćnjaci procvjetaju i ozeleni, kuće se stapaju u prelijepi prirodni ambijent kao da su utopljene u zelenilo. Tada orjentiri za putnika namjernika  jesu Osnovna škola i Inkubator male privrede u Donjoj mahali, Donja džamija, Omladinski dom i Sebilj u centru i Gornja džamija u Gornjoj mahali.
Sve  naprijed rečeno i mogo toga, ovdje nepomenutog, čini cjelinu od koje nastade rečenica:
Tarevcima nemožeš ništa drugo, do daih zavoliš i da ta ljubav vječno traje.

Više...

Gdje se nalazimo

Omladinski dom
Tarevci bb

 

74480 Modriča

 

T: +387-63-994-889, +387-61-232-781

E: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Više...

Tarevci u pjesmi

U  TAREVCE  NIJE  ŠALA

Kad na Guvno čovjek stane,
U duši mu nešto plane,
Želja jaka kao čelik,
Tek tad svatiš da si velik,
Da si velik na visini,
A u svojoj domovini.


Kad na Centar  mlađan dođeš,
Kroz mahale sve kad prođeš,
Pridućane tada vidiš,
Pred širinom dal se stidiš,
Vidi sreće vidi raja,
Vidi moga zavičaja.

Šibovima ti da hodaš,
Pa se niz Gaj malo vozaš,
Pa kad skokneš na Kućine,
Gle ljepote, gle širine,
Srce puca od miline.

Nije šala, ni ta ljubav nije mala,
Šićerom se duša vraća,
Ova ljubav se ne plaća,
U Tarevce svak se vraća,
Hej, u Tarevce nije šala.

 

 


 

LJETO U TAREVCIMA

Kad na te pomislim,
Kao da se opet evo zaljubim.
Moja Modričo prelijepa pričo,
Ja tad na sve zaboravim.

Tarevci su ovih dana,
Lijepi kao nekada.
Za njima me moja želja,
Neće proći nikada.

Tarevačke sanjam vode,
I sve one bunare.
Tamo moje srce hoće,
Jer mu rane krvare.

Proljeće, jesen i zima,
U našim je srcima,
Nigdje nema k'o što ima,
Ljeto u Tarevcima.

Tarevci su ovih dana,
Lijepi kao nekada.
Za njima me moja želja,
Neće proći nikada.

 

 


Tarevci


U Tarevcima sve behara,
Život se budi, o vi sneni ljudi.

Vesela graja, opet se čuje,
Dok kovač pokušava da kuje.
Možda kose britke ljute,
Možda konja potkovat snije.

Školsko zvono opet se čuje
Veseli žamor s moga Gaja.

Tarevci to je selo bilo veliko
Nadarenih vrijednih ljudi
Gnijezdo lijepih momaka
I radosnih djevojaka.

U daljini grmi sijeva, oluja se sprema
Grom se čuje, slušam!
Da to mene neko dovikuje?
Dođi sini, čedo moje najmilije!

E.I.

Više...

O Web stranici

Web-stranica Tarevci OnLine nastala je kao rezultat aktivnosti mladih iz Tarevaca. Želja da se život u Tarevcima učini što sadržajnijim dovela je do raznih ideja, pa i ove...
Stranica se prvi put pojavila početkom 2004. godine na besplatnoj domeni www.realhomepage.de/members/Tarevci1 . Stranica je dobivala na značaju, jer je svakim danom gledalo sve više posjetitelja.

 

 

U međuvremenu Sekcija mladih Tarevci ostvarila je suradnju sa donatorskom organizacijom DEZA-GTZ koja je podržala razne projekte tarevačke omladine. Tako se javila ideja da se financijskim sredstvima podrži službena stranica Sekcije mladih tj. UG MZ Tarevci. Predviđeno je da se ovim sredstvima plaća domena i hosting, a da samu izradu, dizajn i održavanje obavlja sama Sekcija mladih. Projekat je tako i zaživio, te je u martu 2005. godine proradila stranica Tarevci OnLine - www.tarevci.com.ba.

Od januara 2008. godine stranicu više nije financira DEZA-GTZ pošto ona više ne djeluje na ovom području. Sredstva su u sklopu udruženja namicana preko raznih drugih projekata i donacija.

 

 

Nakon punih pet godina uspješnog rada www.tarevci.com.ba, u aprilu 2010. godine naše Udruženje prelazi na novu adresu www.tarevci.info.

 

 

Rad na stranici zahtijeva mnogo vremena i financijskih sredstava.

Iz tog razloga ovog ljeta (2013. godine) smo uveli mogućnost da nas vi, čitatelji portala Tarevci.info lično podržite svojim donacijama. Vaša financijska sredstva možete uplatiti preko vašeg Paypal računa. Paypal modul nalazi se na desnoj strani naše stranice.

 

Više...

Udruženje 4T

Udruženje „4T“ Modriča djeluje na području opštine Modriča (Mjesna zajednica Tarevci), koja se nalazi na obali rijeke Bosne na krajnjem sjeveru Bosne i Hercegovine.
Naziv „4T„ izveden je iz četiri riječi: = Tolerancija + Talenat + Tradicija + Tarevci.


Udruženje „4T“ Modriča je pravni sljednik Udruženja građana MZ Tarevci koje su formirali prognani građani još 1997.god. u Gradačcu. Tada je osnovni cilj udruženja bio organizovanje građana u funkciji ostvarenja povratka u Modriču odnosno u Tarevce. Ostvarenjem povratka udruženje je svoje aktivnosti usmjerilo u aktivnosti borbe za kvalitet života povratnika. Iz niza praktičnih razloga 2012.god. udruženje je uradilo preregistraciju i od tada radi i djeluje pod imenom „4T“ Modriča. U sastavu ovog odruženja djeluju kao organizovani pod subjekti:

 • Sekcija mladih Tarevci,
 • Sekcija žena Tarevci,
 • Sekcija penzionera Tarevci,
 • KUD „Ševko Avdić“ Tarevci Modriča i
 • Sekcija proizvođača poljoprivrednih i tradicionalnih proizvoda Tarevci.

Aktivisti ovog udruženja su nosioci niza uspješno realizovanih infrastrukturnih projekata u MZ Tarevci i Modriča, zatim projekata sa mladim i ženama kao i velikog broja uspješnih programa i putovanja KUD-a „Ševko Avdić“ Tarevci.
Isto tako aktivisti ovog udruženja su utemeljitelji i glavni pokretači tradicionalnih manifestacija:

 • „Ljeto u Tarevcima“,
 • „Ćetenijada“,
 • "Sajam Ruralne privrede“ i
 • pokretači projekta ruralnog razvoja i unutar toga razvoja seoskog turizma.
Više...

Savjet MZ Tarevci

Dana 19.10.2017.god. u prostorijama Opštinske izborne komisije u Modriči održana je konstitutivna sjednica novog saziva Savjeta mjesne zajednice Tarevci. Sjednici je prisustvovalo 6 članova Savjeta mjesne zajednice Tarevci koji su javnim glasanjem odlučili da u narednom četverogodišnjem mandatu funkciju predsjednika Savjeta MZ Tarevci obnaša Redžo ef. Mehanović. On će na tom mjestu naslijediti dosadašnjeg dugogodišnjeg predsjednika i aktivistu Zijada Dugića koji se više nije kandidovao.

Prijedlog da Redžo ef. bude izabran podržalo je 5 članova Savjeta dok je Redžo ef. ostao suzdržan.

 U Tarevcima su za članove Savjeta povjerenje građana dobili:

Dževad Malešak
Redžo Mehanović
Amir Bungur
Alma Mulić
Franjo Vurbić
Jozo Buljan i
Nahdet Sulejmen.

Više...

Džemat Tarevci

Donji džemat

Donji džemat je smješten u donjem dijelu Tarevaca, a džamija na zaravni u samom centru. Džemat je brojao oko 600 domaćinstava, i smatrao se jednim od većih i bolje organizovanih džemata.Donja džamija prvi put je sagrađena prije 160 godina. Kako munara tako i džamija bile su sagrađene od kamena.Munara je bila tipičnog izgleda i oblika u vrijeme svoje gradnje.Godine 1958 temelji munare su popustili i ona se nagnula.Džematlije su 1963. godine pokrenuli aktivnosti kako bi sagradili novu munaru. Tako je 1965 godine bilo proklanjavanje novosagrađene munare i renovirane džamije. Takođe je 1991. godine ponovo renovirana džamija ,uređeni haremi i ogradete dovršena kuća za stanovanje imama.

U toku agresije na BiH, džamija je bila porušena , i ponovo sagrađena 2003. godine.Dosadašnji imami bili su: poznati hafiz Hamdija Muminović rođen 1888, umro 1965 čiji se mezar nalazi u haremu ove džamije zatim Osman ef.Kujraković, rođen 1921, umro 1981, na službi u Tarevcima bio od 1964 do 1981. godine , takođe se mezar nalazi u haremu džamije,efendija Ibrahim Brkić,Ibrahim ef.Bijelić,hafiz Bego ef.Sendijarević,rođen 1893 umro 1970, mezar je u haremu džamije, Ibrahim ef.Isić rođen 1897, umro 1973.mezar u haremu džamije,Hasan ef.Devedžić,Ibrahim ef.Brkić i sada Redžo ef.Mehanović.

Redovno se pušta pet ezana dnevno i klanja džuma namaz petkom. Mektebska nastava se odvija dva puta sedmično.

U sklopu džamije ima gasulhana,abdesthana,vakufska kuća,mektebska učionica ,mezarje.Površina vakufskog zemljišta za džemat Tarevce /donji i gornji/ je 11.155 m2.

Vakifi u džematu su: Mehić Omera tri sina: Mirsad,Zlatko i Samir.

Džamija je u potpunosti završena i svečano otvorena 20.07.2008. godine.


Gornji džemat

Gornji džemat je smješten u gornjem dijelu Tarevaca .Uvijek je bio poznat po složnim i inicijativnim džematlijama. Prije rata džemat je imao 250 domaćinstava.

Gornja džamija se nalazi u gornjem dijelu Tarevaca.Gornja džamija stotinama godina se nalazila na ovom mjestu –ne tako velika, ali s prelijepom vitkom munarom.Bila je ponos svojih džematlija.U ovom džematu su službovali:Hafiz ef.Bijelić, čiji se mezar nalazi u haremu ove džamije,zatim Hasan ef.Halilbašić,ef.Begić,ef.Bečić,hafiz Kemal ef.Mehić,zatim Muhamed ef.Pekarić,Fahrudin ef.Mujanović,Suvad ef.Pekarić.Sada imam ove džamije je Redžo ef.Mehanović.Redovno se pušta pet ezana , i klanja džuma namaz petkom.Mektebska nastava održava se dva puta sedmično.

U sklopu džamije ima abdesthana,mezarje.

Vakifi u džematu su: Osmičić Dadila Sedin i Hajrudin(braća).

Džamija je u potpunosti završena i svečano otvorena 20.07.2003.godine.

 Više...

Sport

STK Zadrugar

Ako bi se neki slučajni "putnik namjernik" približio zgradi O.Š. "25. maj" u Tarevcima, bio bi iznenađen zvukovima koji su dolazili iz školskih prostorija koje su se nalazile u prizemlju..."ping-pong-ping-pong-ping-pong..." Neobični zvukovi za jednu školu, pomislio bi. Ali ništa nije bilo neobično za Tarevljane od tog 2. marta 1980. godine...tu, u tim školskim prostorijama od tog dana počela je da radi "fabrika šampiona", Stonoteniski klub "Zadrugar" Tarevci.

A sve je počelo tako što je grupa stonoteniskih sportskih zaljubljenika odlučila da u Tarevcima osnuje stonoteniski klub, sa ciljem da se omladini Tarevaca pruže mogućnosti da se pored fudbala i folklora bave i nečim drugim, da imaju još jedno mjesto za druženje sa sportom i međusobno. 2. marta 1980. godine postavljen je kamen temeljac, na kome je počela izgradnja jedne institucije pod imenom "Zadrugar". U prvom  predsjedništvu i upravi kluba su imena koja obavezno treba pomenuti, jer oni su imali najteži zadatak, a to je, postaviti klub na noge, pronaći prostorije za treninge, nabaviti potrebne sportske rekvizite, kao što su stolovi, reketi, loptice...kao i uraditi na popularizaciji ovog sporta među Tarevljanima, a zatim i postepeno uvesti sportiste u republička i državna takmičenja. Trebalo je započeti sa trasiranjem puta kroz veliku "džunglu" stonoteniskog svijeta. Prvi ljudi u upravi kluba bili su : Zijad Mujkić (trener prvog muskog tima), Muradif Mujkić (trener prvog zenskog tima), Jasmin Mesanović (selektor svih ekipa) te Hajrudin Djedović, Mehmed Beganović, Redžo Mujkić, Edin Halilbašić, Hajrudin Mešanović i Zijad Dugić.

www.tarevljanka.com

Nakon povratka stolni tenis u Tarevcima još uvijek se nije probudio...

 
FK Zadrugar

Nekada

FK „Zadrugar” Tarevci je prije rata djelovao dugi niz godina. Klub se takmičio u raznim klupskim ligama  što se  ne mogu pohvaliti  druge ekipe sa modričke opštine, pa ni šire. Što je pohvalno u klubu su djelovale tri generacijski različite ekipe :pionori, juniori i kao glavna takmičarska ekipa seniori.


Ponovno rađanje

Odmah po povratku u Tarevce krenulo se sa fudbalskim aktivnostima. Pošto smo oskudni sa omladinom ,pojavili su se fudbalski zaljubljenici, ali različitih godina .To nam nije pričinjavalo mnogo problema, pa se par ljudi okrenuli za aktiviranjem kluba.

Dana 21.03.2004 g. u prostorijama Osnovne škole u Tarevcima održana  je Osnivačka skupština  kluba. U skupštinu kluba izabrano je trideset skupštinara. Isti dan je izabrano i Predsjedništvo kluba od sedam članova. Po izboru Predsjedništva došlo je i do registracije kluba.
Tim se za sada uglavnom takmiči u prijateljskim utakmicama...

Više...

O KUD-u

Aktivnosti na kulturnozabavnom planu u Tarevcima imaju dugu tradiciju. Organizovani oblik rada u više sekcija počinje još davne 1926.god.  Ime poginulog  učesnika  NOR-a Ševke Avdića društvo nosi od 1973.god.

Kroz devedeset godina rada i postojanja društvo je imalo više uspješnih generacija.  Rad i stvaralaštvo u ovom društvu ogledalo se u radu više sekcija: dramskoj, muzičkoj, recitatorskoj, i folklornoj.  U novije vrijeme proširena je aktivnost formiranjem ritmičke sekcije i mješovitog hora.  Posebni dometi su: Zapaženo igranje Hasanagince i to više generacija, zatim uspjeh Tamburaškog orkestra koji je osamdesetih godina jednom bio treći a jednom drugi na takmičenju orkestara BiH.  Folklorna sekcija je takođe u svom repertoaru imala jako dobro urađene koreografije i igre iz svih krajeva bivše države.

Zabilježeno je i nekoliko posjeta inostranstvu (Njemačka, Belgija, Slovenija, Hrvatska i Češka Republika). O putovanjima i nastupima u našoj zemlji da i ne govorimo.

Ostvarenjem povratka 1999.god. odmah se krenulo sa radom na kulturno zabavnom planu i tu imamo lijepih rezultata. Danas solidno rade, mješoviti hor, sekcije modernog plesa, recitatorska, muzička, folklor i dramska sekcija. Aktivnostima ovog društva utemeljeno je nekoliko manifestacija kao što su Ljeto u Tarevcima, Akšamijada i Ćetenijada. Činjenicom svog trajanja i upornošću aktivista utemeljene su kao tradicija u Tarevcima. Nastupi u našoj sredini i šire su naša svakodnevnica, a zabilježeno je i više nastupa na TV.  Posebno su vrijedni isticanja nastupi naših vrsnih pojedinaca kako na televiziji tako i u okviru velikih koncerata.
Do nesretnog rata u Bosni i Hercegovini, KUD «Ševko Avdić» je slovilo kao jako, bogato, dobro opremljeno i dobro organizovano kulturno-umjetničko društvo. Naš cilj je da i dalje budemo upravo to jako i dobro organizovano kulturno-umjetničko društvo iz Tarevaca, iz Modriče, iz Bosne i Hercegovine.

Više...

FK Zadrugar pobjedom protiv Bosne iz M.Luga izborio 1/4 finala Opštinskog kupa

Jučer se u M.Lugu igrala utakmica 1/16 finala Opštinskog kupa u kojem su se sastale ekipe FK Bosna 1977 i FK Zadrugar Tarevci. Ekipa Zadrugara došla je u vodstvo već u 40. sekundi kada je Admir Halilbašić - Atko zabio gol za 1:0. Rezultat je ostao nepromijenjen do kraja utakmice. Domaćini su dobil dva crvena kartona i više žutih, a gosti su dobili jedan crveni i više žutih kartona. Pogledajte fotografije sa utakmice...

Više...

Guvno

Guvno je po mnogo čemu interesantan lokalitet koji se nalazi u gornjem dijelu Tarevaca. Nekada je bilo prekriveno isključivo finom travom, sa nekoliko uređenih klupa i nekoliko prilaznih pravaca kojeg je ukrašavalo samo jedno drvo: STOLJETNA lipa srcolikog izgleda i jedno manje zaravnjenje za dječiju igru.

Guvno je bilo tradicionalno mjesto za okupljanje mladih, danju zbog fantastičnog pogleda koji seže do Đakova i dalje preko ravnice posavske a noću zbog specifične intime koju pruža ukupan ambijent. Guvno je progonjenjem mještana izgubilo sve ono što je imalo.

Sredinom 2010. godine tarevačka omladina aplicirala je na projekat Omladinske banke te je pomoću ovog projekta na Guvnu napravilo jedo lijepo izletište.Izvršeno je peglanje terena (škarpe i ravni platoi), sklonjeno je rastinje, sve sem stoljetne lipe, usječene su nove staze, urađene nove klupe i na  platou za igru napravljen je koš. 

Na ovaj način osvježeno Guvno  uklopljeno je u svakodnvenicu mještana Tarevaca  kako je to nekad bilo i to još jedan detalj sa liste infra strukture u funkciji razvoja seoskog turizma u Tarevcima.

Više...

O Sekciji mladih

Mladi Tarevaca  počeli su sa radom  u ljeto  1998.god. kada je u Gradačcu organizovana Kulturno sportska manifestacija  MODRIČKI DANI.  Manifestacija koja je trajala punih sedam dana u okviru koje su organizovani turniri u šahu, stonom tenisu i malom fudbalu, izložba slika i fotografija i na kraju veoma sadržajna završna priredba posvećena  ideji povratka.

    U ljeto 2000.god.  povratkom  u Tarevce, Sekcija Mladih je konačno formalozovala svoju unutrašnju strukturu u vidu rukovodećeg tima od sedam članova te aktivista koji su imali zadatak da vode akcije na planu edukacije te pokretanje rada sportskih i kulturnih sadržaja za mlade. Od tada su sve omladinske aktivnosti urađene pod okriljem  “SEKCIJA MLADIH U.G. MZ Tarevci”.
 
Ako bismo sve htjeli pomenuti, lista realizovanih aktivnosti i specifičnih projekata bi bila poduža,.  Umjesto toga samo nekoliko najvažnijih detalja:
•    Ponosni smo na ostvarenu saradnju sa mladim iz Banovića, Tuzle, BanjaLuke, Gradačca, Orašja i dr. Rezultata imamo kako na edukativnom planu tako i u okviru sportsko-kulturnih aktivnosti.
•    Utemeljili nekoliko manifestacija kao što su: Organizovano sankanje, Ćetenijada, Akšamijada, Ljeto u Tarevcima i sl. Pomenute manifestacije su raspoređene u toku cijele godine tako da u toku cijele godine imamo sadržajnih događanja.
•    Posebno su  korisni projekti u okviru kojih se realizuju razni vidovi obuke, kursevi i radionice. Nezaobilazna je konstatacija da smo najviše ovih sadržaja realizovali u saradnji sa projektom DEZA-GTZ.
•    Među značajnim projektima ubrajaju se i oni koji se odnose na infrastukturu odnosno na Omladinski dom u Tarevcima koje smo implementirali pomoću organizacija DEZA-GTZ, GTZ, Frauenwerk i Opštine Modriča... Tu su još i projekti Omladinske banke pomoću kojih smo postavili znakove ulica, plan naselja, kante za smeće, klupe za sjedenje, dječiji "Spielplatz", uredili GUVNO i izletište ŠIĆERA.

Uz nesumnjivo značajan napredak u organizacionom smislu, uz iskazani veliki aktivitet ne može se pobjeći od konstatacije da smo još uvjek daleko od rezultata i dometa omladine iz perioda prije nesretnih ratnih godina.

Više...

O ćetenijadi

Ćetenijada u Tarevcima je tradicionalna manifestacija koja se održava svake godine u februaru mjesecu. Pokrenuta je 2004. godine i osmišljena sa ciljem da se stari običaj ovog kraja, pravljenje slatkiša ćetenije, sačuva od zaborava i prenese na nove generacije.

Šta je to Ćetenija?


Ćetenija je slatkiš koji se priprema isključivo zimi. Uslov je hladno vrijeme. Bio je to razlog za okupljanje na sijela i zabavu u dugim zimskim noćima. U davna vremena djevojke i momci su se okupljali zabavljali a ćetenija je bila motiv za okupljanje. U okviru tog običaja bilo je niz lijepih detalja koji su ovom događaju davali posebanu draž i ljepotu. Ukuhani šećer se od strane nezvanih gostiju mogao ukrasti ili posoliti i zato su ga djevojke i momci morali čuvati. Samo pravljenje ćetenije je zahtjevalo pravo majstorstvo da bi se od stvrdnutog šećera kajšanjem došlo do slatkiša tankih niti.


Potrebni sastojci:
•    1,5 - 2 kg šećera;
•    3 – 4 kg uprženog brašna;
•    Voda;
•    jedan limun;
•    pola maslaca.


Brašno se mora ranije upržiti do fine krem boje i prosijati. Za korištenje pri pravljenju ćetenije mora biti hladno. Ukuhani šećer kome se na kraju dodaje sok izcijeđenog limuna se istresa u tepciju i hladi do odgovarajuće tvrdoće. Isti se ohlađen vadi iz tepsije neko vrijeme kajša u rukama zatim se taj isti postupak ponavlja na stolu ili siniji uz dodavanje uprženog brašna. Na kraju dobijamo izuzetan slatkiš u vidu tankih slatkih niti. Valja naglasiti da kod ćetenije nije prestiž okus već majstorstvo pri izradi. Što su niti šećera u ćeteniji tanje to je ekipa koja je radila četeniju uspješniji. Da bi se napravila dobra ćetenija potrebno je 1,5 do 2 sata rada i najmanje 3-4 osobe.

Gotova ćetenija se prvo malo ohladi (vani ili u hladnoj prostoriji) a zatim se izreže na dijelove koji se simboliči zovu patke i poslužuje.         Najbolje je ako se pojede već prvi dan, poslije se može slijepi te se više ne prepoznaje postignuto majstorstvo pri izradi. Kako je već rečeno za izradu ćetenije potrebno je 3-4 osobe a ćetenija u principu uvjek okuplja veći broj osoba radi zabave i druženja što je možda i najaveći pozitivni efekat ovog drevnog narodnog običaja.

{gallery}k2/galleries/205{/gallery}

Više...

Ljeto u Tarevcima

U aprilu mjesecu 2004.god. sačinjen je prvi plan i program za organizaciju prvog «Ljeta u Tarevcima». Isti je zamišljen i realizovan kao nastojanje da se sve aktivnosti, koje su do tada spontano organizovane, izvedu na organizovaniji način nego što se to događalo u ranijem periodu. Od tada manifestacija "Ljeto u Tarevcima" postala je tradicionalna i održava se svake godine.

Bitan uticaj na obim i vrijeme planirano za organizaciju Ljeta u Tarevcima, svaki puta imaju i planovi za godišne odmore naših sugrađana jer želimo da svoje dolaske planiraju u vrijeme za njih interesantnih događanja u Tarevcima. Tako je manifestacija Ljeto u Tarevcima sastavni dio  projekta za razvoj seoskog turizma.

Ali najvaćniji efekat pokretanja i istrajavanja na organizaciji ove manifestacije jeste:
-Kad su u pitanju mještani MZ Tarevci, posebno oni koji žive i rade daleko od rodnog kraja,
 razvoj pozitivnog odnosa i ljubavi prema rodnom karaju.
-Kad je riječ o gostima da se u Tarevcima osjećaju prijatno i da što češće dolaze.

O DOGAĐANJIMA U OKVIRU MANIFESTACIJE

Sva događanja radi lakšeg prepoznavanja svrstana su po specifičnim okolnostima za organizaciju u grupe kao:
•    Događaji kulturno-zabavnog karaktera;
•    Sportski događaji;
•    Događaji privredno-poslovnog karaktera;
•    Događaji u organizaciji vjerske zajednice;
•    Ostale aktivnosti.

Više...

Dobar primjer borbe za status povratnika: Enes Suljkanović i Obren Petrović u posjeti TK

Potpredsjednik Republike Srpske Enes Suljkanović i načelnik opštine Doboj Obren Petrović dana 02.04.2012. su posjetili premijera Tuzlanskog kantona Seada Čauševića.

 

Enes Suljkanović i Obren Petrović u posjeti TKPotpredsjednik Republike Srpske Enes Suljkanović i načelnik opštine Doboj Obren Petrović dana 02.04.2012. su  posjetili premijera Tuzlanskog kantona Seada Čauševića. Na sastanku je prisustvovao i Sead Hasić, ministar za rad, socijalnu politiku i povratak Tuzlanskog kantona.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Više...

U Tarevcima okrogli stol o održivom povratku

10.4.2012.godine u Tarevcima je organizovan Okrugli stol na temu: „Mogućnosti, perspektive, načini i sredstva da se povratak u Republiku Srpsku i Federaciju BiH učini ekonomski i društveno održivim do kraja 2014.godine – iskustva povratka u opštine Modriča i Vukosavlje.“

 Glavna tema sastanka bio je pozitivan primjer održivog povratka u mjesnoj zajednici Tarevci kao i predstavljanje četiri projekta koja su od velikog značaja za MZ Tarevce i opštine Modriča i Vukosavlje za koje je neophodno obezbijediti sredstva ukupne vrijednosti od 1.120.000 KM. Radi se o projektima izgradnje agro-biznis centra, modernizaciji fabrije obuće „Tema“, pomoć u nabavci preostale opreme za fabriku pruća u Čardaku i centar za reciklažu otpada u Vukosavljugdje bi se stekli uslovi za zapošljavanje više od 206 ljudi a dok bi fabrika obuće stvorila uslove da zadrži postojećih 160 u Tarevcima i 250 u Gradačcu.

Više...

Braća Okić poklonili FK Zadrugar novu vetrinu za klupske prostorije

U srijedu je firma "EL-EL namještaj po mjeri" koja je u vlasništvu Eldina i Elvira Okića obradovala FK Zadrugar sa novom vetrinom koja se sastoji od bifea, pisaćeg stola , 3 komode za dokumentaciju, 2 vitrine za odličja sa rasvjetom i ukrasne police. Vetrina je rađena u plavo-bjelim bojama kluba. Želja Elvira i Eldina je da vetrina igračima FK Zadrugar donese sreću i da je što prije popune peharima.
Nakon ovoga, da bi se završilo uređenje kancelarije potrebno je još obezbijediti jedan veći stol za sastanke, 12 stolica i trakastu zavjesu za prozore čime bi kancelarija bila kompletirana. Pogledajte fotografije.

Više...

FK Zadrugar poražen u Skugriću

U 16. kolu MOL Modriča, nakon niza pobjeda, FK Zadrugar doživio je poraz protiv ekipe FK Skugrić 1964. FK Zadrugar u utakmicu je ušao značajno oslabljen brojnim povredama i kartonima.

Nakon 16. kola naš time se nalazi na drugom mjestu na tabeli MOL Modriča sa 29 osvojenih bodova, bod manje iza prvplasirane Sloge iz Jakeša.

Upravo protiv Sloge iz Jakeša igra se sljedeći derbi susret u Tarevcima. FK Zadrugar ponovno će organizovati prenos utakmice te vas pozivamo da u nedjelju otvorite našiu stranicu i pratite uzivo prenos utakmice između Zadrugara i Sloge iz Jakeša.

Pogledajte fotose iz Skugrića...

Više...

MINISTAR PROSVJETE I KULTURE ANTON KASIPOVIĆ U RADNOJ POSJETI OPŠTINI MODRIČA

Ministar prosvjete i kulture Anton Kasipović, 17. aprila 2012. godine boravio je u radnoj posjeti opštini Modriča i održao sastanak sa načelnikom opštine Mladenom Krekićem i njegovim saradnicima.

Na sastanku je razgovarano o stanju obrazovanja na području opštine Modriča, projektima koji su u toku i projektima za naredni period. Ovom prilikom ministar Kasipović je upoznao načelnika da je Vlada Republike Srpske na sjednici Savjeta za razvoj donijela odluku kojom je opštini Modriča odobreno dodatnih 250.000 KM za završetak radova na  izgradnji i opremanju petorazredne osnovne škole u mjesnoj zajednici Modriča V. Ministar se zahvalio načelniku na dobroj višegodišnjoj saradnji i na pomoći i podršci koju opština pruža  osnovnom i srednjem obrazovanju na području opštine.

U izjavi za medije načelnik Krekić je rekao: „Naravno da me ova vijest jako obradovala kad je upitanju škola u naselje MZ Modriča V. Sve su prilike da dobar dio te škole uskoro završimo odnosno da u  ovoj školskoj godini  ako sve bude kako smo planirali možda  prva djeca uđu u tu školu. Možda sa sredstvima koja se ove godine planiraju  upotrijebiti neće  se sve uspjeti završiti ali u svakom slučaju ćemo biti jako odlučni da započnemo ovaj posao. Razgovarali smo i o maloj petorazrednoj Osnovnoj školi  u Riječanima koja je  u dotrajalom stanju i pa skoro u ruševnom“.

SASTANAK MINISTRA I NAČELNIKA SA DIREKTORIMA FABRIKA OBUĆE I DIREKTORIMA SREDNjIH ŠKOLA

Nakon sastanka u kabinetu načelnika, ministar i načelnik su prisustvovali sastanku koji  je organizovalo Ministarstvo prosvjete i kulture vezano za upisnu politiku u srednje škole u školskoj 2012/2013 godini. Akcenat je stavljen na potrebu uvođenja obućarske struke u srednje škole. Sastanku su prisustvovali predstavnici fabrika obuće „Bema“ Banja Luka, Fabrika obuće „Sanino“Derventa, Fabrika obuće „Alfa“ Modriča i Fabrika „Standard“ Prnjavor; direktori srednjih škola u kojima rade ova preduzeća : Škola učenika u privredi Banja Luka, , Stručna škola za radnička zanimanja Derventa, Gimnazija sa tehničkim školama Derventa, , SŠC „Jovan Cvijić“ Modriča, Poljoprivredno – prehrambena škola Prijedor,  Mješovita srednja škola Prnjavor, te predstavnici Privredne komore RS i Republičke agencije za mala i srednja preduzeća.

Današnjem sastanku u Modriči predhodilo je više sastanaka  i pregovora između Ministarstva prosvjete i kulture, predstavnika lokalnih vlasti , direktora škola i vlasnika firmi u opštinama koje imaju zastupljenu obućarsku industriju. Na kraju sastanka Ministar je predložio da se u srednje škole uvedu odjeljenja obućarske struke i to u : Modriči 1 odjeljenje, Banja Luka 2, Prijedor 1, Derventa 1 i u Prnjavoru 1 odjeljenje obućarske struke i 1 odjeljenje drvno prerađivačke struke.

U izjavi za medije ministar Kasipović je rekao: „Ovo je nastavak naših  međusobnih pregovora i konsultacija koje već duže vrijeme vodimo vezano za upisnu politiku srednjih škola u narednoj školskoj godini. Ovog puta poseban akcenat je stavljen na potrebe obućarske  industrije, i evo mislim da smo nakon tri naša viđenja i posjete nekim firmama u ovoj oblasti postigli dogovor da u opštinama u kojima imamo dominantnu obućarsku industriju imamo i obućare u narednoj školskoj godini. To znači da ćemno sa velikom pažnjom pratiti i situaciju u školama i da ćemo pokušati da svako pitanje pojedinačno riješimo ali da možda ovo što već imamo kao iskustvo u obućarskoj industriji uskoro bude stvarnost i u nekim drugim oblastima.
Kakva je prespektiva obućarske industrije?
Ono što ja vidim, informišući se i od vlasnika firmi i onih koji rade u ovoj oblasti i u nekim evropskim i svjetskim kretanjima moguće je da u narednim godinama bude još više posla u obućarskoj industriji, i taj izazov u obrazovanju moramo dočekati potpuno pripremljeni“.

U okviru posjete opštini Modriča ministar Kasipović je obišao firmu „Alfa“ vlasnika Ilije Jevtića.

izvor:modrica.ba

Više...

POZIV ZA PRIJEDLOGE PROJEKATA NEFORMALNIH GRUPA MLADIH U OPŠTINI MODRIČA

POZIV ZA PRIJEDLOGE PROJEKATA NEFORMALNIH GRUPA MLADIH
U OPŠTINI MODRIČA

Omladinska banka je program čiji je cilj povećati učešće mladih u procesima lokalnog razvoja ruralnih sredina kroz dodjelu bespovratnih novčanih sredstava projektima koje pokreću i vode neformalne grupe mladih.
Fondacija Mozaik, u saradnji sa 27 Opština u BiH, podržava rad Omladinskih banaka Bosanski Petrovac, Bugojno, Brod, Kakanj, Konjic, Lopare, Pelagićevo, Petrovo, Prozor-Rama, Živinice, Modriča, Mrkonjić Grad, Šekovići, Tešanj, Usora, Vukosavlje, Zvornik, Doboj Jug, Gornji Vakuf-Uskoplje, Kotor Varoš, Kozarska Dubica, Novi Grad, Novi Travnik, Srbac, Šipovo, Zavidovići i Žepče.
Omladinskom bankom Modriča uz podršku Fondacije Mozaik i Opštine Modriča upravlja deset članova odbora, mladi od 15 do 30 godina koji su izabrani na javnom pozivu i edukovani da vode program malih grantova i koji imaju ulogu na osnovu prioriteta i potreba mladih, da raspisuju konkurse i odlučuju o finansiranju projekata neformalnih grupa mladih u opštini Modriča. 

Fond Omladinske banke za projekte neformalnih grupa mladih u opštini Modriča
Omladinska banka Modriča je od 2008. do 2011. godine podržala 35 projekata neformalnih grupa mladih, čija je ukupna vrijednost bila 130.289 KM (84.997 KM iz Fonda Omladinske banke, a 45.292 KM su obezbijedile neformalne grupe mladih u zajednici).  
Fond za projekte mladih u 2012. godini iznosi 14.000 KM koji zajednički obezbjeđuju Fondacija Mozaik od USAID-a i Opština Modriča Omladinska banka Modriča ima otvoren poziv za prijedloge projekata od 15.3 do 20.4.2012. godine.

Ko može podnijeti prijedlog projekta Omladinskoj banci Modriča?
Neformalne grupe mladih od 15 do 30 godina (minimum pet mladih osoba mora biti aktivno uključeno u pripremu i realizaciju projekta) koji žive na teritoriji opštine Modriča;
Oni koji imaju ideje i sposobni su da poboljšaju uslove života mladih u sredini u kojoj žive;
Mladi koji su aktivni i imaju volju, prijatelje, komšije i druge koji su spremni da zavrnu rukave i urade nešto za sebe i svoju zajednicu.

Šta Omladinska banka podržava?
Projekte koji se realizuju na teritoriji opštine Modriča i imaju za cilj jačanje saradnje i poboljšanje života mladih na bilo koji način;
Originalne, zanimljive i korisne projekte koji potiču druge mlade da se uključe i budu aktivni članovi sredine u kojoj žive;
Projekte koji odgovaraju lokalnim potrebama i imaju utjecaj na lokalnu zajednicu, a posebno ruralne sredine;
Posebno podržavamo projekte iz oblasti:-kultura, rekreativni sport i slobodno vrijeme mladih; -zapošljavanja i obrazovanja mladih; zdravstvena zaštita mladih; socijalna politika prema mladima; -ekologija;
Prihvatamo prijedloge projekata koji:-imaju jasnu ideju, cilj i plan realizacije;-imaju određeno mjesto, vrijeme i trajanje projekta;-ispunjavaju kriterijume (ko/šta) za podršku iz fonda Omladinske banke;-imaju jasno definisan i tačan budžet;-su predati prije isteka roka za prijavljivanje.

Šta Omladinska banka ne podržava?
Projekte sa primarno humanitarnom svrhom i projekte pojedinaca, nevladinih organizacija, udruženja, političkih partija i javnih institucija;
Projekte koji pozivaju na bilo koji oblik nasilja i diskriminacije i promovišu alkohol, droge ili nezdrav način života;
Plate i honorare za članove neformalne grupe koji realizuju projekat;
Troškove tehničke opreme neophodne za realizaciju projekta koji su veći od 30% od traženog iznosa od Omladinske banke;
Projekte čija je realizacija aktivnosti u toku ili su već finansirani od Fondacije Mozaik i Opštine Modriča.

Koliki je maksimalni iznos podrške Omladinske banke Modriča po projektu?  
- Omladinska banka Modriča će podržavati projekte u iznosu od 500 KM do 2.000 KM.

Obavezni doprinos neformalne grupe mladih!
Neformalna grupa mora obezbijediti od preduzeća, organizacija, institucija ili građana doprinos (novčani, materijal ili usluge) za projekat u najmanje istom iznosu koji traži od Omladinske banke Modriča.
 
Kako, kome i kada podnijeti prijedlog projekta?
Zainteresovani mladi formu Prijedloga projekta mogu preuzeti na www.omladinskabanka.ba i ovdje.  
Popunjenu Prijavu prijedloga projekta snimljenu na CD-u i odštampanu sa pratećom dokumentacijom (obavezno fotokopije ličnih dokumenata pet članova grupe i potvrde/dokaze o obezbijeđenom doprinosu drugih subjekata za projekat) u zatvorenoj koverti trebate predati  najkasnije do 20.04.2012.godine na Protokol Opštine Modriča sa naznakom: Omladinska banka Modriča.

Šta nakon prijave prijedloga projekta?
Najkasnije do 30.4.2012. godine ćete biti obavješteni da li je vaš projekat prošao prvi krug selekcije i bićete pozvani na intervju sa članovima odbora Omladinske banke. Na intervju je potrebno da dođu najmanje tri člana vašeg tima koji su navedeni kao kontakt osobe i tada će se detaljnije razgovarati o projektu. Intervjui će biti održani od 30.4. do 18.5.2012. godine u prostorijama Opštine Modriča. Ukoliko vaš projekat ne bude prošao prvu selekciju bićete obavješteni o razlozima  ovakve odluke odbora Omladinske banke Modriča.

Kada saznajete konačnu odluku Omladinske banke o podršci i kada počinjete sa realizacijom projekta?
Omladinska banka Modriča će vas obavijestiti o konačnoj odluci o podršci vašem projektu najkasnije do 31.5.2012. godine.
Predviđeno je da se svi podržani projekti realizuju u periodu od 15.6. do 31.10.2012. godine.

Forma Prijedloga projekta (preuzimanje)

 

izvor: modrica.ba

Više...

MODRIČKI PRIVREDNICI NA SAJMU U BEČU

Šestu godinu za redom privrednici opštine Modriča učestvovali su na Sajmu građevinarstva i energije u Beču održanom od 16. do 19. februara. Učešće na sajmu uzelo je 557 proizvođača iz cijelog svijeta. Na zajedničkom štandu modričkih privrednika ove godine svoje proizvode je predstavilo sedam preduzeća: DOO „Tesla“, DOO „MP Pandurević“, AD „Radijator“, DOO „VD Sistem“, DOO„Sanit – Granit“,  Zanatska radnja „Stanil“ i Rafinerija ulja Modriča sa Motelom Majna.

Preduzetničko udruženje „PUMA“ Modriča je organizator učešća na Sajmu, a opština Modriča je iz budžetskih sredstava planiranih za lokalni ekonomski razvoj izdvojila 30.000 KM na ime zakupa sajamskog štanda površine 104 m2.

 „Već  šest  godina  modrički privrednici izlažu svoje proizvode na ovom Sajmu i naravno profitiraju, a profitiranjem svakog preduzetnika profitira svaki građanin naše male lokalne zajednice. Mislim da ovaj Sajam donosi nekakvu dobit i da ona nije tako mala u poređenju sa drugim preduzećima koji rade na nekim drugim terenima. Evo mi imamo sreću, snagu i mogućnost da uradimo taj projekat koji smo pokrenuli pa ga evo svake godine iznova realizujemo“, izjavio je Nenad Šabić, vlasnik DOO „Ornament“ i predsjednik Preduzetničkog udruženja „PUMA“.

Tradicionalno, za vrijeme trajanja Sajma organizovan je „Dan modričke privrede“ kome je prisustvovao načelnik opštine Mladen Krekić i predstavnici ambasade BiH u Austriji, savjetnik, šef Konzularnog odjela Momo Ševarika i ministar savjetnik Neven Kulenović.

Načelnik opštine Mladen Krekić je iskazao svoje zadovoljstvo ponovnim učešćem modričkih privrednika na Sajmu i rekao: „Svjesni smo činjenice da je ovo jedan od skupljih projekata, treba doći ovdje u Beč, treba obezbijediti stotinjak kvadrata ali smatramo da će to donijeti mnogo više uspjeha ovim privrednicima. Ako ništa drugo zaustavićemo u tim preduzećima otpuštanje radne snage jer je i to jedan od velikih segmenata.  Ono što ohrabruje i što me čini jako sretnim je da su ovi ljudi koji se nalaze ovdje, pa čak i neki koji ne dolaze na Sajam ali uz pomoć ovih ljudi su povećali svoj izvozni dio za 3 do 4 puta“.

„Već četvrtu godinu mi  iz Ambasade pratimo dolazak predstavnika opštine i privrednika Modriče na ovaj Sajam. U svakom slučaju vrlo je pozitivno što naši ljudi nalaze interesa da izlažu u Evropi i da prave proizvode koje mogu prodati u Evropi. U vrijeme ekonosmke krize to je mnogo značajno zato što mislimo da je  to  jedini način da se otvore nova radna mjesta i da naši ljudi ostanu da žive i rade u Bosni i Hercegovini. U Austriji živi preko 100.000 ljudi iz BiH i oni su na jedan način veza Bosne i Hercegovine sa ovim gradom i ovom državom“ izjavio je gospodin Ševarika.

Sajam je prema procjeni posjetilo oko 50.000 posjetilaca, a među njima je bilo i ljudi porijeklom iz Bosne i Hercegovine, Republike Srpske, kao i građana Modriče koji su privremeno zaposleni u Austriji.

 „Sve ja na najboljem nivou i uvijek ima nešto novo da se vidi i čuje. Skoro sve izlagače iz Modriče koji su ovdje bili sam angažovao na mome privatnom projektu odnosno kući. Imam dobar nivo saradnje sa svim izlagačima koji su tu“, izjavio je Stevo Đekić, posjetilac sajma, rodom iz Modriče, a 22 godine živi i radi u Austriji.

Kao i predhodnih godina uspostavljeni su mnogi poslovni kontakti i ugovoreni poslovi za naredni period. Sajam su medijski propratile televizije RTRS, BN i K3.

Više...

FK Zadrugar - FK Sloga 1:1


U nedjelju 22.4.2012. u Tarevcima se igrao vječiti derbi između FK Zadrugar Tarevci i FK Sloga Jakeš. Utakmici je prisustvovalo oko 400 gledaoca. Pored toga, utakmicu su također mogli pratiti uživo i svi oni koji nisu mogli doći na igralište u Tarevcima, a iimali su pristup internetu putem uživo prenosa preko naše web stranice www.tarevci.info. Utakmicu je putem interneta pratilo čak 80 računara iz cijelog svijeta. Utakmciu je komentarisao Nahdet Sulejmen kojem su se gledaoci na telefon javljali uživo, ali i slali sms poruke.

Utakmica je počela u 16:00h. Tarevljani, oslabljeni igračkim kadrom poveli su u prvom poluvremenu. No, nažalost naši momci nisu uspjeli da ostave kod kuće sva tri boda, jer su Jakešani ipak u 89 min. izjednačili rezultat na 1:1. Tako naše komšije odnose za njih veliki bod sa kojim su ostali prvi na tabeli ispred nas.

Više...

Tarevci.info u novom ruhu

Od danas portal Tarevci.info radi sa novim izgledom. Pored novog izgleda, portal ima i potpuno novu organizaciju. Tako su sadržaji podijeljeni na više linkova i podlinkova. Novost je to da će se korisnici moći registrovati i ostavljati komentare na pojedine artikle. No da ne bi bilo zlouporabe registracija će se kontrolisati.

Inače portal Tarevci.info radi još od 2004. godine. Pokrenut je sa ciljem da prvenstveno okupi sve Tarevljane na jedno mjesto ali i da se ostala javnost obavještava o dešavanjima u Tarevcima.

Portal Tarevci.info od njegovog osnutak otvoren je preko 300.000 puta. Također, portal ima i svoju Facebook stranicu koja broji preko 400 članova.

Portal Tarevci.info nema spozora i nije komercijalnog karaktera, Isključivo ga vode volonteri, članovi Udruženja 4T Tarevci - Modriča(bivšo UG MZ Tarevci).

Nadamo se da će te i dalje ostati s nama i redovno pratiti naše izvještavanje iz naših lijepih Tarevaca.

Više...

Predstavljamo: http://rodnikraj.org/

 

 

Mi, Bosanci i Hercegovci, koji boravimo u Dijaspori, zelimo da redovno pomazemo onima u Bosni i Hercegovini, kojima je pomoc stvarno neophodna. Takvih na zalost, ima puno i mi smo svjesni da svima ne mozemo pomoci, ali cemo sigurno biti sretni svaki puta, kada to uradimo.

 

Poceli smo polovinom januara 2012 godine sa zeljom da nam se minimalno 30 pojedinaca/porodica prikljuci da bi poceli sa radom. 29 Januara 2012 bilo nas je 30 i poceli smo zvanicno sa radom. Tad smo na facebook napravili grupu pod nazivom "Rodni kraj" gdje mozemo da se druzimo, da pratimo nase aktivnosti i sve dogovaramo. U medjuvremenu nas ima puno vise iz 15-ak Evropskih i prekookeanskih zemalja.

 

 

 

Više...

FK Zadrugar u polufinalu kupa

FK Zadrugar Tarevci savladao je veoma dobru ekipu iz Vranjaka rezultatom 4:1 i tako se plasirao u polufinale opštinskog kupa.

Uslovi za igru bili su veoma nepovoljni jer je prethodnih dana padala kiša i teren je bio skroz težak za igru. Već u 15. minuti gostujući igrač zaradio je crveni karton nakon što je udario pomoćnog sudiju. Utakmica nije prekinuta. Zadrugar je poveo u 26. minuti preko Armina Tursića. Ubrzo Zadrugar povećava vodstvo na 2:0. Krajem prvog poluvremena gosti iz Vranjaka smanjuju na 2:1.

Više...

FOTO:FK Zadrugar još jednom pobijedio FK Bosna 1977

FK Zadrugar još jednom pobijedio FK Bosna 1977 iz Modričkog Luga, ovaj put rezultatom 3:1. Tarevljani su došli u vodstvo nakon autogola Bosninog igrača. U 45. minuti na 2:0 povećao je Senad Osmičić. Odmah nakon toga Zilić pravi faul u 16-ercu FK Zadrugar, sudac je odmah dosudio penal za domaćine koji su i postigli za 2:1. Sredinom drugog poluvremena, jedan od najboljih igrača - Enes Zilić nakon nabačaja Edvina Okića postiže gol za konačnih 3:1. 
Inače u ovoj utakmici podijeljeno je puno crvenih kartona. Domaćini su dobili ukupno tri, a gosti jedan. Pogledajte fotografije sa meča... 

Više...

U MODRIČI OBILJEŽEN 3.MAJ, „DAN OTPORA U MODRIČI I DAN MODRIČKIH JEDINICA U AR BiH i HVO“

Trećeg maja 1992.godine su počela granatiranja Modriče i okoline. Tog trećeg maja su pale i prve žrtve agresije i toga dana je Modriča počela da piše svoj najkrvaiji i najnazadniji period u istoriji.
Dvadeset godina poslije patrioti, borci i iskreni zaljubljenici u svoj grad su organizovali prigodnu mifestaciju  sa ciljem da se ne zaboravi šta se prije dvadeset godina dogodilo i trajalo četiri godine rata. Ni posleijeratni oporavak gotovo da nije bio  ništa lakši od samog rata.

 

U MZ Tarevci, Jakeš, Modrički Lug, Garevac i Čardak u prigodnom terminu položeno je cvijeće na obilježja izginulih boraca i branitelja modričkog kraja.

Više...

FK ZADRUGAR - FK PARTIZAN 2:1

FK Zadrugar je veoma teško i uz veliku muku došao do vrijedne pobjede nad ekipom Partizana. Na početku utakmice naši igrači su propustili par dobrih prilika, čak i penal, što su gosti kaznili i poveli sa 1-0.Ipak FK Zadrugar je do kraja prvog poluvremena uspio izjednačiti, da bi rezultat u drugom poluvremenu preokrenuo na 2:1. Inače, sudac današnje utakmice nije štedio na kartonima te je podijelio dva crvena kartona za igrače FK Zadrugar kao i više žutih kartona.

Više...

U TAREVCIMA ODRŽAN KASKADNI TRENING SA NOVOM GENERACIJOM MLADIH

Članovi Sekcije mladih Tarevci su u martu mjesecu uključeni u proces edukacije koju u BiH provodi BRITICH COUNCIL. Tako su vrlo interesantnom treningu za Aktivne građane koji je održan u Lukavcu u martu mjesecu  bile prisutne Amra Halilbašić, Anela Sulejmanović i Sara Berbić. Bila je to prilika za druženje  i upoznavanje sa mladima iz drugih mjesta Sjeverno-istične Bosne i naravno prilika za zajednički radi i razmjenu iskustava u radu.

Više...

TRADICIJA OBILJEŽAVANJA ĐURĐEV DANA ILI JURJEVA NA ŠIĆERI SE NASTAVLJA

Generacije mještana iz Tarevaca, Modriče i okoline pamte kako je  6.maj  u prijeratnim godinama  obilježavan  na  Šićeri.  Nesretne ratne godine su učinile da je običaj izlaska na teferič  na Šićeri  uoči đurđev  dana gotovo bio zamro.  Ljubitelji prirode i zaljubljenici u tradiciju i običaje su u poslednjih par godina proveli  više akcija kako bi lokalitet Šićere bio što dostupniji velikom broju ljubitelja prirode i tradicije.

 

Tako je prije par godina urađen pristupni put, zatim meraja za parking automobila. Potom je urađen betonski pješački most preko Duse a prošle godine je urađena i konoba na domak mosta. Svim ovim aktivnostima entuzijasti su dali doprinos da lokalitet Šićera počinje dobivati obilježja pravog parka prirde.

 

Zaljubljenici u ovu priču se i ne libe da iskažu i planove za dalje. Tako bi trebalo ove godine da se uredi izvorište Šićere, a planira se još raditi na uređenju okoline, korita Duse i uređenje pristupnih staza. Kažu da će u neko doba ponovo biti prohidne i pješačke staze od Modriče preko Majne do Šićere.

 

Ljubavi i upornosti kažu neće zafaliti.  Nedostatak sredstava za realizaciju ovih planova samo može usporiti  ostvarenje  ovih ideja.

 

Ovogodišnji  izlazak na Šićeru je kao i u dobra  vremena realizovan na vrhunskom nivou.  Šestog maja dolina Duse je bila preplavljena vozilima i rijekom ljudi koji su se smjenjivali.

 

Prave meraklije su obezbjedile muziku i druga tehnička pomagala o kotlićima, hrani i piću da i ne govorimo tako da je teferič trajao duboko u noć.

 

Priča o vodi, ljepoti prirode, tradiciji, o crvenim krpama protiv uroka a ni pjesma  ni kolo nisu izostali.

 

Više...

Kladari Gornji - Zadrugar 0:4

U nedjelju su fudbaleri Zadrugara gostovli u Kladarima Gornjim gdje su po kišnom vremenu i veoma teškom terenu savladali domaću ekipu ubjedljivim rezultatom 4:0. Lider tabele MOL Modriča Sloga iz Jakeša također je u M.Lugu savladala ekipu Bosne rezultatom 2:1. Sloga vodi tabelu sa 40 bodova i utakmicom manje od ekipe Zadrugara koja se nalazi na drugom mjestu i ima 39 bodova. Sljedeće kolo ekipa Zadrugara odmara, a Sloga dočekuje ekipu Partizana.

Više...

TADICIONALNI PROIZVODI (iz Tarevaca) NA SAJMU PODUZETNIŠTVA U GRAČANICI

U Gračanici je od 16. Do 19. maja održan Međunarodni sajam poduzetništva i obrta, pod nazivom GRAPOS-EXPO GRAČANICA. Generalni pokrovitelji  sajma  su Federalno ministarstvo poduzetništva i obrta, Vlada Tuzlanskog kantona i Opština Gračanica. Riječ je o Sajmu koji iz godine u godinu sve više napreduje i dobija formu uglednog i prestižnog sajma u regiji.  Zanimljivo je istaći da je sajam veoma posjećen kako od strane privrednika i ljudi iz svijeta poduzetništva  isti  je  veoma  interesantan i građanima koji su to potvrdili svojim dolaskom u velikom broju.

 

U okviru projekta „Razvoj tipičnih proizvoda u Sjeveroistočnoj Bosne  i  Hercegovine i Zlatiborskom okrugu u Srbiji“ koje na ovim prostorima realizuje Nezavisni biro za razvoj Modriča  na pomenutom sajmu  na  jednom  mjestu  zajedno su se pojavili  tipični proizvodi četiri asocijacije: Sekcije žena koje djeluju u okviru BOSPER Tuzla,  Eko – PLOD iz srebrenika, ZZ Tarevci i Sekcija proizvođača poljoprivrednih i tradicionalnih proizvoda Tarevci koja djeluje u okviru Udruženja „4T“ Modriča.

 

Zaista je lijepo i prestižno vidjeti  na Sajmu  izvrsno pakovane i  izložene proizvode lokalnih proizvođača. Tako je ovom prilikom bila zapažena Tarevačka rakija, Suha šljiva, Domaći pekmez od jabuka (kiseli i slatki), Domaći pekmez od kruške takiše, Domaće sirće od divljih jabuka i suveniri sa lokalnim motivima.  I ovom prilikom je samo potvrđeno da ono što je prije par godina bilo nezamislivo pomalo postaje stvarnost. Lokalni proizvodi prizvedeni u domaćoj radinosti i na tradicionalni način polako pronalaze svoj put do kupaca kako aktuelnih tako i budućih.  Ovu priču fotografije samo upotpunjuju.

 

Više...

URUČENI CERTIFIKATI BRITISH COUNCIL MLADIM MOTIVATORIMA IZ TAREVACA

Tri djevojke, članovi Sekcije mladi Tarevci (SMT), Halilbašić Amra, Sulejmanović Anela i Berbić Sara su u martu mjesecu učetvovale u treningu koji je u Lukavcu organizovao BRITISH COUCIL. Trening je kreiran u svrhu osposobljavanja mladih motivatora u okviru međunarodnog projekta aktivni građani, koji se provodi u više evropskih zemalja i daje fantastične rezultate na planu animiranja mladih ljudi za aktivno učešće u riješavanju pitanja i problema zajednice.

Prvi rezultat koji je polučio ovaj trening je da su mlade motivatorke Halilbašić Amra i Sulejmanović Anela već organizovale jedan kaskadni trening za nove aktiviste među najmlađim uzrastom omladinaca u Tarevcima. Kako kažu to je tek početak, toga će biti još a jedna od prvih aktivnosti je kreiranje projekta kojimbi trebalo pokušati iznaći riješenje za jedan od lokalnih problema.

U okviru pomenutog projekta svakako je i dio koji se zove finale. Naime, 16.05.20120.god. u Tuzli su uručeni certifikati polaznicima treninga u Lukavcu. Tako je za tridesetak omladinaca iz više gradova BiH i zvanično potvrđeno da mogu nastaviti aktivnosti kao motivatori u vlastitim sredinama. Svakako, za SMT je veliko priznanje da su čak tri osobe Amra, Anela i Sara dobile ovaj certifikat i u život i praksu ponijele korisna znanja iz oblasti animiranja i buđenja aktivizma kod građana. Certifikate je svim učesnicima uručila Larisa Halilović direktor BRITSH COUNCIL. O značaju ovog događaja govori i činjenica da se prisutnim, mladim motivatorima obratio i Jasmin Imamović načelnik opštine Tuzla.

Fotografije koje slijede su samo potvrda ovog lijepog događaja.

 

 

Više...

Komentarišite članak!