Menu
RSS

Obavještenje za poljoprivredne proizvođače

U nastavku vam prenosimo obavještenje odjeljenja za privredu i društvene djelatnost Opštine Modriča:

Obavještavaju se poljoprivredni proizvođači da privredno društvo "ESMA&SS" d.o.o Šije-Tešanj organizuje proizvodnju krastavca kornišona i paprike na otvorenom za potrebe EU tržišta.
Sve informacije vezano za proizvodnju krastavca kornišona i paprike mogu se dobiti na brojeve telefona: 065/634-307 i 053/810-511 lok. 127.

Više...

Ćetenija - Tradicionalna poslastica koja se njeguje: 15. jubilarna ĆETENIJADA u Tarevcima, najuspješnija do sada

U subotu 24.02.2018. god. u Tarevcima (Opština Modriča) organizovana je tradicionalna, XV po redu manifestacija, Ćetenijada 2018. Ovaj puta je to bila jubilarna ćetenijada i to se moglo osjetiti u organizaciji a i u ushićenju takmičarskih ekipa.
Ova manifestacija posvećena je očuvanju duge tradicije i običaja pravljenja bosanskog slatkiša ćetenije. To je godinama bio razlog i motiv okupljanja djevojaka i momaka na sijelima u dugim zimskim noćima.
Ćetenijada je koncipirana tako da se istovremeno pravi više ćetenija: Onoliko koliko se ekipa prijavi. A ove godine prijavilo se ukupno 23 ekipe iz Gradačca, Odžaka, Gračanice, Orašja, Vukosavlja, Lukavca, Brčkog, Tuzle, Visokog i naravno, Modriče i okruženja. Nažalost, nekoliko ekipa se pokolebalo: Najavljene velike hladnoće su ih obeshrabrile pa su u zadnji momenat otkazali učešće u ovom prelijepom događaju.
Svakako veći broj je onih koji se nisu pokolebali i nisu propustili priliku učešća na petnaestoj tarevačkoj ćetenijadi. Organizatori se i ovom prilikom sa iskrenim poštovanjem zahvaljuju upornim i odvažnim koje najavljeno hladno vrijeme nije pokolebalo. U ostalo ćetenija se i pravi u hladno vrijeme.

Dakle, zahvaljuju se svim prisutnim na odzivu i učešću u dobroj zabavi a posebno ekipama:

- “4T” Tarevci-Modriča;
- UG “IZVOR” Škahovica – Gračanica;
- KUD “Osman Rešidović” Brka – Brčko;
- KUD “Puračić, Puračić-Lukavac;
- Udruženje “Žene Orašja”, Orašje;
- UŽ “LEPTIR” Pribava-Gračanica;
- “Hertex” Modriča;
- HANUME – Odžak;
- UŽ “Veliko srce” Modriča;
- OKC “BOSNIA ART” UŽ Stjepan Polje-Gračanica;
- Modrički Lug – Vukosavlje;
- Centar za aktivno starenje Gradačac;
- UG “BEHAR” Škahovica-Gračanica;
- Al’a mode – Modriča;
- UŽ “GRADINA” Soko – Gračanica;
- Jakeš – Vukosavlje;
- SMT Tarevci – Modriča;
- UŽ Donja Orahovica – Gračanica;
- Sekcija veteranki KUD Puračić – Lukavac.

Pored ekipa bio je veliki broj prisutnih gledalaca i navijača koji su pratili pravljenje ćetenija i uživali uz zabavni program koji su izvodili članovi folklorne sekcije KUD- “Ševko Avdić” Tarevci i sada već legendarni i nezaobilazni Sojka i Sapko.
Orgaizatori su se potrudili oko uređenja ukupnog prostora tako da su ovaj puta Tarevačke pagode, ekipe i navijače štitile od vedrine ali i od bočnog vjetra i pokoje pahuljice koje su cijelo vrijeme prolijetale. Uz to logorska vatra je grijala širi prostor ali je cijelom ambijentu davala i neku drugu vrstu pitome topline davno napuštenih ognjišta.
Oni koji su potražili topli napitak mogli su probati Dževkino kuhano vino ili piti toplu kafu iz najveće džezve na svijetu. Ugledna bosansko-hercegovačka firma Vispak iz Visokog sponzorisala je Petnaestu tarevačku ćetenijadu kafom Zlatna džezva.
U toku noći napravljeno je ukupno 21 ćetenija, tri ekipe su stigle napraviti po dvije ćetenije. A jedna ekipa nije stigla završiti ćeteniju i nije ni učestvovala u ocjenjivanju.

Najviše pažnje je privukla ekipa Udruženja „4T“, od dvanaest članova koji su pravili rekordno veliku ćeteniju koju su simbolično nazvali MAXI 10. Ćetenija od 5kg šećera i 5kg brašna. Ova ekipa i cio tok njihovog majstorstva bio je propraćen od samog početka rada do konačno uspjele velike ćetenije. Zanimljivo je da su gotovo svi prisutni htjeli probati i kući ponijeti baš djelić ove maxi ćetenije.
Svakako je zanimljivo a možemo reći i zaslužno da baš dio ove velike ekipe, svoje majstorstvo u pravljenju ćetenije prezentuju u Minhenu na ovogodišnjem Balkan Bazaru koji će se održati 03. Marta 2018.god. Oni u šali kažu eto i Tarevačka ćetenija ode u Njemačku.

Ove godine prvi puta je vrijeme za izradu ćetenije bilo ograničeno. Sve ekipe su istovremeno krenule i imale su na raspolaganju 105 minuta da urade svoje ćetenije i u tom pokažu majstorstvo pravljenja ćetenije. Valja istaći da su svi ispoštovali dodijeljeno vrijeme i svi završili ćetenije na vrijeme.
Ocjenivanje majstorstva u pravljenu ćetenije i kvaliteta urađenih ćetenija ove godine je povjereno ocjenivačkom žiriju u sastavu:

1. Mehmed Beganović iz Tarevaca, predsjednik žirija,
2. Topčagić Hazima iz Gračanice,
3. Mulić Zijada iz Odžaka,
4. Kukuljević Eldina iz Orašja, i
5. Džaferspahić Jasmin iz Modriče.

 

Pobjedničke ekipe od prvog do trećeg mjesta su:

1.mjesto osvojila je ekipa: UG „BEHAR“ Škahovica – Gračanica;
2.mjesto osvojile su ekipe: Jakeš – Vukosavlje i HANUME – Odžak; i
3.mjesto osvojile su ekipe: KUD Puračić – Lukavac i Al’a mode Modriča.


Specijalne skromne nagrade organizator je dodijelio:

- Ekipi KUD „Osman Rešidović“ Brka – Brčko;.
- Ekipi UŽ „GRADINA“ Soko – Gračanica, i
- Ekipi UŽ „LEPTIR“ Pribava – Gračanica.

Sve skupa lijepa manifestacija koja na prvom mjestu ima druženje i zabavu. A kad je to u učmalom zimskom vremenu onda je rezultat još veći i značajniji.
Pored ćetenije, toplih napitaka, logorske vatre i vatrometa kroz druženje, vedru riječ, igru i pjesmu u večeri petnaeste Tarevačke Ćetenijade provejavao je slogan iz pjesme:

„Nije važno, ko si, gdje si s kim si, al je važno jesil raja ili nisi.“

U nastavku, kroz video prilog i mnoštvo fotografija, sa prijateljima portala Tarevci.info želimo podijeliti toplinu i pozitivnu energiju koja je bila na petnaestoj tarevačkoj ćetenijadi.

Više...

Parafisklane naknade-teg oko vrata privredi

Poznato je da se na svakom nivou vlasti propisuju određene parafiskalne naknade koje čine sredstva budžeta pripadajućeg nivoa vlasti. U uslovima ograničenih budžetskih sredstava, često se pribjegava definisanju novih i/ili povećanju iznosa postojećih parafiskalnih naknada bez prethodno provedene analize njhovog namjenskog trošenja i uticaja na privredu. Na ovaj način se, nesumnjivo, otežava rad postojećih privrednih subjekata (negativno utiče na poslovno okruženje) i smanjuju prilike za: stvaranje novih privrednih subjekata, rad i razvoj postojećih biznisa, te direktno se utiče na odbijanje dolaska investitora i povećanje nezaposlenosti. Iako je većina ovih naknada uvedena i propisana pravilnicima ili uredbama, koje se lakše mogu mijenjati od zakona, zanemarivo je malo učinjeno na smanjenju ili ukidanju parafiskalnih nameta.

Više...

Foto: Tarevačka ćetenija na Balkanskom bazaru u Minhenu

Kako smo već najavili, predstavnici Udruženja 4T Modriča, su pozvani da budu učesnici na Balkanskom bazaru koji se evo 12 godina održava u Minhenu. Mnogi su se pitali otkud da 4T Tarevci - Modriča dobije poziv, čime li su skrenuli pažnju na sebe?
Svi odgovori su dobijeni na licu mjesta. Predsjednica organizacije „Hilfe von Mensch zu Mensch“, Sadija Klepo, koja je organizator ovog događaja, rekla je da se trud uvijek isplati. Kako kaže: „Ja vas dugo pratim u vašoj organizaciji Ćetenijada. Vi ste jednostavno zaslužili da budete dio naše priče.“

Više...

Sretan 1. mart, Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine

Prvi mart smatra se jednim od najznačajnijih datuma u modernoj historiji BiH.

Referendum za nezavisnost BiH održan je na preporuku Arbitražne komisije međunarodne konferencije o Jugoslaviji, u završnoj fazi disolucije bivše SFRJ. Održan je 29. februara i 1. marta, a označavao je opredjeljivanje građana ka budućnosti zemlje, ali ujedno je bio i uvod u krvavi rat.

Više...
Priključi se za RSS feed

Komentarišite članak!