Menu
RSS
Ljeto u Tarevcima 2019 počelo radnom akcijom

Ljeto u Tarevcima 2019 počelo radno…

  I ove godine su mladi ...

Ljeto u Tarevcima 2019: Termin plan

Ljeto u Tarevcima 2019: Termin plan

07.07.2019. NEDJELJA10.00...

Foto: Našem gradu s ljubavlju 2019

Foto: Našem gradu s ljubavlju 2019

U subotu 30.03.2019.god. ...

Tarevački akcijaši pravi vijesnici proljeća

Tarevački akcijaši pravi vijesnici …

Već više godina Sekcija m...

Uspješna akcija za liječenje Čamdžić Nedžada iz Modriče

Uspješna akcija za liječenje Čamdži…

U Modriči je 23.11.2017.g...

U Tarevcima je 8. Mart obilježen 9. marta

U Tarevcima je 8. Mart obilježen 9.…

Ideja za obilježavanjem M...

Sretan 1. mart, Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine

Sretan 1. mart, Dan nezavisnosti Bo…

Prvi mart smatra se jedni...

Ćetenija 2019 - Spektakularna šesnaesta po redu tarevačka Ćetenijada

Ćetenija 2019 - Spektakularna šesna…

U subotu 23.02.2019. god....

U susret 16.tarevačkoj Ćetenijadi

U susret 16.tarevačkoj Ćetenijadi

Kao što smo ranije najavi...

Nazad Naprijed

Tarevački akcijaši pravi vijesnici proljeća

Tarevački akcijaši pravi vijesnici proljeća

Već više godina Sekcija mladih iz Tarevaca sa posebnom pažnjom pristupa uređenju Guvna i lokaliteta Šićera.
Zašto Guvno i zašto Šićera?
Za one koji ne znaju:

Guvno je jedan brežuljak na vrhu Tarevaca, gdje se nekada u guvnu konjima vršila pšenica. Obzirom da je na visini i da se sa Guvna vidi gotovo cijela Posavina te da su kao na dlanu rasuti prelijepi voćnjaci ispod Guvna, postalo je to i prestižno izletište.
Neki su tu dolazili da teferiče neki samo da odmore a najviše je bilo onih koji bi tu zalutali da bi ašikovali i krali prve poljupce od djevojaka. Kako je vrijeme prolazilo na Guvnu se uvijek ponešto radilo kako bi izletnicima bilo što udobnije. Postavljane su klupe, ukopavane staze i peglani platoi na Guvnu. Sve se na neki način dogonilo i mijenjalo ali stara stoljetna lipa je uvijek ostajala netaknuta. Ona je dočekivala i ispraćala akcijaše, domaćinima i umornim radnicima pružala debelu hladovinu za odmora a ašik djevojkama i momcima činila romantičnu sjenu za njihove tajne i prikrivene poljupce.
Da, stoljetna lipa je dočekivala generacije i generacije i sve ih ispraćala u život i zrele godine. Mnogo toga je čula i vidjela i nikada nikome tajne nije otkrila. Ona samo pamti, i zato kada u Tarevcima pitate za najstarijeg žitelja, odgovor je da je to stoljetna lipa na Guvnu.

A Šićera je opet planinski izvor u dolini rječice Dusa. Cio lokalitet se po tom izvoru, čak i na kartama, obilježava kao Šićera. Sam naziv Šićera preveo bi se kao voda od šićara ili voda od koristi. Kažu da nema kvalitetnije vode u regionu. Izvor nije nešto izdašan. Dolazi u malom mlazu iz kamena u brdu iznad Duse, ali je zato vječan. Niko i ne spominje od kada je taj izvor, jer se eto smatra da ga ljudi koriste i posjećuju od pamtivijeka. Isto tako se spominje kako je u vrijeme Austrougarske bio pokušaj da se sagradi lječilište, al eto nije se dogodilo.
Bio je običaj da se, zbog posebnih kvaliteta i ljekovitosti vode, djevojke pred udaju okupaju vodom sa Šićere kako bi imale zdrav rod i porod. Tako bi se zorom išlo po vodu da bi se buduća mlada prije svatova okupana Šićerom spremila za novi bračni život.
Šićera je bila mjesto ali i razlog okupljanja na teferičima, dal' oni bili prvomajski ili đurđevdanski. Uvijek je bilo posjećeno i veselo.
Godinama se ova dva lokaliteta uređuju i oko njih se postepeno uređuje infrastruktura kako bi oni i dalje privlačili posjetioce. Ideja je da se ovi lokaliteti nađu na mapama turističkih proizvoda i ruta te na taj način dalje odgajaju svoje poklonike i šire pozitivnu priču o Tarevcima i Modričkom kraju.
Upravo, ovih dana u toku su pripremne aktivnosti za izradu prezentacijskog filma o svim zanimljivim destinacijama i mjestima za posjećivanje u Tarevcima.
Obzirom da su vrijeme ali i neodgovorni pojedinci na obje lokacije ostavili smeća valjalo je obaviti prvo proljetno spremanje i čišćenje.
Članovi, SMZ, KUD-a "Ševko Avdić" Tarevci i aktivisti UG "4T" su u nedjelju zakazali akciju na uređenju ova dva lokaliteta. Dogovorili i uspješno realizovali planirano.

Prvo je urađeno čišćenje i veliko spremanje na Guvnu, a potom i na Šićeri.
Akcijaši su zadovoljni urađenim. Sada se kamere mogu pojaviti. Sigurni su da će se na filmu pojaviti najljepši detalji sa ovih lokaliteta a da kamere neće uhvatiti one detalje što neodgovorni pojedinci pri posjećivanju iza sebe ostavljaju.

Ovim člankom akcijaši žele da se pohvale urađenim, da se pohvale činjenicom da će se snimati prezentacijski film ali i da pozovu neodgovorne pojedince da svoje smeće ne dovoze na ovakva mjesta.
I da se ne pokvari utisak o uspješnosti akcija tu su prelijepe fotografije koje su sačinjene u nedjelju 17.03.2019.god. u vrijeme izvođenja radova.

na vrh

Komentarišite članak!