Menu
RSS
Ljeto u Tarevcima 2019 počelo radnom akcijom

Ljeto u Tarevcima 2019 počelo radno…

  I ove godine su mladi ...

Ljeto u Tarevcima 2019: Termin plan

Ljeto u Tarevcima 2019: Termin plan

07.07.2019. NEDJELJA10.00...

Foto: Našem gradu s ljubavlju 2019

Foto: Našem gradu s ljubavlju 2019

U subotu 30.03.2019.god. ...

Tarevački akcijaši pravi vijesnici proljeća

Tarevački akcijaši pravi vijesnici …

Već više godina Sekcija m...

Uspješna akcija za liječenje Čamdžić Nedžada iz Modriče

Uspješna akcija za liječenje Čamdži…

U Modriči je 23.11.2017.g...

U Tarevcima je 8. Mart obilježen 9. marta

U Tarevcima je 8. Mart obilježen 9.…

Ideja za obilježavanjem M...

Sretan 1. mart, Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine

Sretan 1. mart, Dan nezavisnosti Bo…

Prvi mart smatra se jedni...

Ćetenija 2019 - Spektakularna šesnaesta po redu tarevačka Ćetenijada

Ćetenija 2019 - Spektakularna šesna…

U subotu 23.02.2019. god....

U susret 16.tarevačkoj Ćetenijadi

U susret 16.tarevačkoj Ćetenijadi

Kao što smo ranije najavi...

Nazad Naprijed

Foto/Video: U povodu 1. marta, Dana nezavisnosti BiH, KUD Ševko Avdić u BKC-u u Tuzli

  • Autor 
  • Čitano 13423 puta
Foto/Video: U povodu 1. marta, Dana nezavisnosti BiH, KUD Ševko Avdić u BKC-u u Tuzli

Tekst/Foto: tuzlarije.net/tarevci.info

Održan koncert sevdaha "Sevdalinka je pečat u srcu svakog Bosanca"

Dokaz da se u ovom dijelu Bosne i Hercegovine sevdalinka njeguje i čuva od zaborava je koncert sevdaha koji je održan sinoć u Bosanskom kulturnom centru u Tuzli. Koncert pod nazivom "Sevdalinka - pečat u srcu svakog Bosanca" upriličen je u povodu 1.marta, Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, a organizaciju ovog kulturnog događaja potpisuje Klub patriotske lige opštine Tuzla.
Prisutnima se obratio predsjednik Organizacionog odbora manifestacije doc.dr. Salko Bukvarević, koji se zahvalio svima na dolasku i podršci.


- Prvog marta navršavaju se pune 22. godine od obnovljenog kontinuiteta države Bosne i Hercegovine. Iza naše zemlje je jedna veoma teška i ponosna dionica historije. Ova manifestacija je znak sjećanja na sve ljude koji su izglasali nezavisnost naše zemlje, a zatim je i odbranili. Upravo ovako želimo da pokažemo svima onima koji govore da Bosne i Hercegovine nema, da je ima i da će je uvijek i biti - poručio je Bukvarević.

Četiristo godina sevdalinka gradi svojevrsni muzički most kojim povezuje ljude, generacije i ona nas i obavezuje da njegujemo međugeneracijsku saradnju, i upravo iz tog razloga koncert su otvorile mlade snage: Elvir Mujanović, Almir Kalajlić, Elma Hodžić i Azra Husarkić.

Najljepša bosanska pjesma jeste pečat u srcu svakog Bosanca, jer kroz stihove o ljubavi, čaršijama i prošlim vremenima postaje živim dokazom višestoljetnog suživota na našim prostorima. Upravo o tome još su pjevali i: Ansambl Zefir iz Srebrenika, Senad Vrgovčević, Arif Ahmetašević, Nesib Delibegović Nesko i Mirso Čomaga. Sve izvođače je pratio Rio band iz Srebrenika.

Svake godine ova manifestacija se podiže na viši nivo i ponudi nešto novo. Tako su ovaj put uz vrhunske pjevače nastupili i članovi Gradskog dječijeg-omladinskog folklornog ansambla Tuzla, a veliki aplauz za svoj nastup dobili su i članovi KUD-a "Ševko Avdić" iz Tarevaca kod Modriče.

Nekoliko stotina posjetilaca uživalo je u zvucima sevdalinki, a svaka pjesma je ispraćena od prvog do posljednjeg takta pjevanjem publike.

Program je snimala Televizija Tuzlanskog kantona, a program je vodio Zlatan Jovanović. Kompletan snimak emisije biti će emitovan 1.3.2014. na TVTK.


na vrh

Komentarišite članak!