Četvrtak, 28 Marta

U Tarevcima je 8. Mart obilježen 9. marta

Ideja za obilježavanjem Međunarodnog dana žena pojavila se prvi put početkom 20. vjeka u doba brze industrijalizacije i ekonomske ekspanzije koja je često dovodila do protesta zbog loših radnih uslova. Žene zaposlene u industriji obuće i tekstila su javno demonstrirale 8. marta 1857. u New Yorku. Tekstilne radnice su protestovale zbog loših radnih uslova i niskih plata. Demonstracije je rastjerala policija. Te iste žene su osnovale sindikat dva mjeseca kasnije.

 

Protesti 8. marta događali su se i sljedećih godina, od kojih je najpoznatiji bio 1908. godine kada je 15.000 žena marširalo kroz New York tražeći kraće radno vrijeme, bolje plate i pravo glasa. Godine 1910. prva međunarodna ženska konferencija bila je održana u Kopenhagenu u organizaciji Socijalističke Internacionale te ustanovila ‘Međunarodni dan žena’ na prijedlog slavne njemačke socijalistice Clare Zetkin. Sljedeće godine je Međunarodni dan žena obilježen od preko milion ljudi u Austriji, Danskoj, Njemačkoj i Švicarskoj. U početku prvog svjetskog rata žene širom Evrope su 8. marta 2013. održale demonstracije za mir. Demonstracije povodom Međunarodnog dana žena u Rusiji bile su prvi stadij ruske revolucije.

I moglo bi se ovako pisati od činjenice do činjenice kako se 8. Mart, Međunarodni dan žena obilježavao i kako se prestao obilježavati. Kako je pod raznim uticajima postajao nešto drugo a ne dan kada se otvorio proces raskidanja sa nehumanim i potlačenim odnosom prema ženama.

Nećemo dalje o tome. Ovim samo želimo naglasiti da je upravo ovaj prelijepi praznik, posvećen ljepšem polu, u Tarevcima bio povod za organizaciju OSMOMARTOVSKOG druženja u Omladinskom domu.

Ne velika grupa ali skladna po opredjeljenju da zajedno provedu veče u dobrom raspoloženju i druženju, dogovoriše se, to uradiše i bi lijepo!

Dobro raspoloženje koje se može odčitati i sa fotografija želimo podijeliti sa prijateljima portala tarevci.info.

Hits: 14