Petak, 18 Oktobra

Dok je ljudi mjerit će se vrijeme

Upravo pod sloganom kakav smo dali evo i naslov ovom kratkom tekstu zaokružena je još jedna lijepa priča u Tarevcima.
Kažemo priča jer je pričana nekoliko godina dok nije završena.
Ideja da se uradi Ulični – Javni sat na Centru u Tarevcima nastala je kroz ukupno osmišljavanje konačne verzije izgleda Centra u Tarevcima.
Ideja je sazrijevala, a entuzijasti su osmišljavali mogućnosti obezbjeđenja sredstava jer eto i ovaj kao u ostalom i svi drugi projekti ima svoje, kako tehničke i organizacione probleme, tako i one koje je uvijek najteži riješiti. Kako izfinasirati ideju, kako obezbijediti sredstva?
Najvrjednija je ipak činjenica da se od ideje nije odustajalo iako je sve išlo sporo.
Ovom prilikom sve te teškoće ćemo ostaviti po strani. Važno je da je još jedan urbani detalj zauzeo svoje mjesto. Sat je stavljen u funkciju 23.05.2024. godine i od tada mjeri vrijeme, podsjeća prolaznike da li će na svoja odredišta stići na vrijeme ili trebaju malo ubrzati, a eto uz to rekoše da je i svojevrstan ukras mjesta gdje se nalazi.

U okviru skromne svečanosti, ispričana je kompletna priča kako se sve uspjelo uraditi, te kako su tom uspjehu veliki doprinos dali aktivisti Udruženja 4T. Isto tako u okviru obraćanja posebne riječi zahvalnosti su upućene Vladi Kantona Sarajevo, zatim firmi Balegem doo Gradačac i Elektro-distribuciji Modriča. Bez doprinosa ovih subjekata i njihove velike podrške ovaj projekat ne bi mogao biti realizovan.
Ovo je, svakako prilika da se ovim pravnim subjektima, ali i svim angažovanim aktivistima još jednom upute riječi zahvalnosti.

A detalj koji ovu priču dodatno čini lijepom je činjenica da je otkrivanje ovog sata povjereno najstarijim tarevljanima. Samo par dana prije zvaničnog otkrivanja ovog sata održan je radni dogovor na kojem su Fajko Beganović, Mihad Mehić, Raif Halilbašić, Zijad Mehić, Mustafa Mulić i Zuhrudin Sarvan prihvatili da oni sa ovog sata povuku plavo platno i ozvaniče početak vremena koje će mjeriti Javni sat na Centru u Tarevcima.
U okviru ove skromne svečanosti ispričane su mnoge lijepe priče, podijeljeno zadovoljstvo i radost što je još jedan projekat uspješno doveden do kraja.
Vjerujemo da će i čitaoci ovog tekst mnogo više vidjeti iz izbora fotografija koje su u prilogu jer istina je da fotografija više kazuje od hiljadu riječi.
Isto tako vjerujemo da će se i vrijeme mjeriti dok je ljudi.

Hits: 335